Kotimaiset juurekset alkavat kevättä kohti käydä jo hieman ylivuotisen oloisiksi. Murekkeessa tai hienommin sanottuna patéssa ne toimivat erinomaisesti. Murekkeen juju on juuresten paahtaminen uunissa kypsiksi: niistä haihtuu nestettä ja murekkeesta tulee täyteläisen makuinen ja rakenteeltaan kiinteä. Ohjetta voi muunnella mielensä mukaan juureksia vaihtelemalla, myös juuriselleri sopii hyvin mukaan.
Mureke paahdetuista juureksista
400 g punajuuria
400 g porkkanoita
200 g palsternakkaa
1 sipuli hienonnettuna
1 tl timjamia
1 tl paahdettua paprikajauhetta
0,5 tl valkopippuria
2 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
6 munaa
0,5 dl perunajauhoja
voiteluun voita
Kuori juurekset ja paloittele ne kahteen, kolmeen osaan. Lado ne leivinpaperin päälle uunipellille, kypsennä uunin keskiosassa 180 asteessa noin 40-50 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmenneiltä.
Kaada kypsät juurespalat kulhoon, lisää muut ainekset ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä 175 asteessa vesihauteessa noin tunti. Vesihauteen teet näin: pane uunin alimmalle tasolle syvä uunipelti, aseta murekevuoka pellille. Kaada kiehuvaa vettä pellille niin paljon, että se ei uhkaa läikkyä reunojen yli. Mureke kypsyy vesihauteessa hellavaraisemmin ja lopputuloksesta tulee mehevä.