Juustokakussa yhdistyvät rapea pohja, täyteläinen juusto ja raikas kirsikkahillo.

Kirsikkainen juustokakku

Juustokakku on mainio jälkiruoka, helppotekoinen ja muunneltava. Kakku onnistuu jopa ilman uunia, pohjasta tulee kyllä mielestäni maukkaampi uunissa paistettuna. Talvella kakkuun voi käyttää kellariin säilöttyjä hilloja, kesäkaudella kauden tuoreita marjoja. Onnistuin saamaan käsiini hapankirsikoita, joista keitin hilloa isomman satsin, lisäsin siihen täyteläisyyttä mausteilla. Hillon ohjeen löydät juustokakun ohjeen alta. Juustokakkuun voi käyttää mitä tahansa riittävän intensiivisen makuista hilloa, aprikoosihillo sopii siihen erinomaisesti.

Pohja

150 g digestivekeksejä tai piparkakkuja

75 g voita

Murskaa keksit tasaiseksi jauheeksi, lisää sulatettu voi, sekoita tasalaatuiseksi. Avaa irtopohjavuoka, laita leivinpaperiarkki pohjan päälle, kiinnitä reunus niin että leivinpaperi jää sen ja pohjan väliin. Painele muruseos tiiviisti vuuan pohjalle. Jos et paista pohjaa, laita vuoka jääkaappiin jäähtymään täytteen teon ajaksi. jos haluat pohjaan lisää makua ja rapeutta, laita se 200 asteiseen uuniin noin kymmeneksi minuutiksi.

Täyte

200 g mascarponejuustoa

200 g valkosuklaata

100 g turkkilaista jugurttia

2 tl vaniljasokeria

1/2 dl sokeria

1/2 dl maitoa

4 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

1,5 dl kirsikkahilloa

Sulata valkosuklaa mikrossa, varo ettei se kuumene liikaa. Kannattaa kuumentaa sitä puolen minuutin jaksoissa ja sekoittaa välillä tarkkaillen samalla sen sulamista. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna maito, sekoita pehmenneet liivatteet sen joukkoon. Vaahdota kerman sangen kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita kaikki täytteen aineet liivateliuosta ja hilloa lukuunottamatta kulhossa, kaada lopuksi joukkoon liivateseos ohuena nauhana, jatkuvasti sekoittaen.

Kaada täyte vuokaan pohjan päälle. Valuta hilloa täytteen pinnalle, sekoita sitä haarukalla huolimattomasti täytteeseen niin, että saat kauniin marmorimaisen pinnan aikaiseksi. Laita koko komeus jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yli yön. Irrota valmiin kakun ympäristä reunus, pyöräytä ensin veitsellä täyte irti sen pinnasta, ettei täyte repeä reunusta irroittaessasi. Hillohiiriä varten voit panna kakussa käyttämääsi hilloa tarjolle kakun kanssa pöytään sievässä kulhossa.

Lahjaksi purkillinen punaista hilloa

Itse tehdyt ruokalahjat ovat ovat hyvä vaihtoehto kaupan suklaille, kauniilla nauhalla varustettu purkki ajaa joulukukan asian mainiosti. Kotitekoisiin hilloihin saa vaihtelua mausteilla, silloin ne sopivat hyvin myös juustojen kanssa tarjottavaksi jälkiruokana. Kaupan hillojen marjapitoisuus on usein hämmästyttävän pieni, hillomainen rakenne perustuu hyytelöimisaineisiin. Hillon rakenne ja säilyvyys perustuvat sokerille, sitä ei kannata hillossa pihdata.

Samalla perusohjeella teet hilloa mistä tahansa marjoista. Jos et käytä hilloa välittömästi, ole erityisen huolellinen purkkien puhtauden kanssa! Lämpö tappaa pöpöt varmimmin, vanha konsti onkin kuumentaa pestyt purkit 100 asteisessa uunissa.

Kirsikkahillo

2 kg kirsikoita (tai muita marjoja, pakastetut käyvät hyvin)

1 dl vettä

1,5 kg sokeria tai hillosokeria

2 tähtianista, 1 vaniljatanko, 1 kanelitanko

Laita marjat ja sokeri kerroksittain paksupohjaiseen, riittävän isoon kattilaan, anna mehustua tunnin ajan. Lisää vesi, halkaistu vaniljatanko ja muut mausteet. Anna kiehua kohtalaisella lämmöllä 15-20 minuuttia. Annan hillon jäähtyä niin, että marjat eivät enää pyri pintaan, vaan hillo on tasalaatuista. Poimi pois kokonaiset mausteet. Purkita hillo puhtaisiin purkkeihin, säilytä viileässä. Hillon rakenne kiinteytyy jäähtyessä, vastakeitettynä se on rakenteeltaan vielä löysää.

Pala kaunista kangasta tai joulupaperia kannen päälle, kiinnitys lahjanarulla ja jouluinen paketti on valmis ilahduttamaan kaupan hilloihin tyytynyttä ystävääsi!