Kotimaisista raaka-aineista syntyy talvinen vegaaninen ateriakokonaisuus. Nauriit olivat täkäläistä perusruokaa siihen asti, kun etelä-amerikkalainen tulokas peruna syrjäytti sen viljelymailla ja ruokapöydissä. Nauris sopii raakana salaatteihin tai ihan sellaisenaan naposteltavaksi. Keittoihin ja pataruokiin se sopii siinä missä lanttukin. Nauris on helppo viljeltävä kasvimaalla, se pitää erityisen paljon tuhkalla lannoittamisesta.
Suppilovahvero-ohratto
3,5 dl rikottuja tai kokonaisia ohrasuurimoita
1/2 dl oliiviöljyä
3 dl kuivattuja suppilovahveroita
2 porkkanaa
1 sipuli
2 valkosipulikynttä
1 varsisellerinvarsi
2 kasvisliemikuutiota
7,5 dl kuumaa vettä
2 dl vegaanista ruokakermaa
mustapippuria, suolaa (tuoretta persiljaa)
Jos käytät kokonaisia ohrasuurimoita, kannattaa niitä liottaa yön yli tai pari tuntia kypsymisajan lyhentämiseksi. Markkinoilla on myös esikypsennettyjä ohrasuurimoita, jotka kypsyvät puolessa tunnissa. Riisiin verrattuna kotimainen ohra ja kaura ovat todellista superruokaa, niiden sisältämä beetaglukaani alentaa tutkitusti kolesterolia.
Kuori sipulit ja hienonna ne. Kuori ja paloittele porkkana. Leikkaa varsiselleri viipaleiksi. Kaada öljy kattilaan, kuullota ohraa ja sipuleita kuumassa öljyssä hetki. Lisää puolet vedestä, liemikuutiot ja kämmenellä rouhitut suppilovahverot. Anna kypsyä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen. Lisää loppu neste sitä mukaan, kun se imeytyy ohraan. Kun ohra on kypsää, lisää ruokakerma, mausta pippurilla ja tarkista suola. Tuore persilja sopii mukaan erinomaisesti
Naurishaudikkaat
8 pestyä ja siistittyä kaskinaurista
Ripaus suolaa
Vettä vuoan pohjalle
Kypsennä kannen alla 1,5-2 tuntia 175 asteessa.