Kevät on iloisten juhlien aikaa! Ylioppilaat saavat valkolakkinsa, ammattiin valmistuvat saavat tutkintotodistuksensa ja monet rakastuneet parit virallistavat suhteensa.
Kaunis täytekakku tai pari riittää hyvin juhlien makeaksi tarjottavaksi suolaisten herkkujen lisäksi. Yhdestä 4 munan kakkupohjaan tehdystä kakusta riittää 10-15 hengelle herkuteltavaa. Suuret ja korkeat kakut ovat näyttäviä, mutta noutopöydässä ne ovat hankalia käsitellä. Lämpimällä säällä useampi pieni kakku on turvallisempi valinta. Silloin kakku tulee nopeasti syötyä loppuun ja jääkaapista voi nostaa tuoreen kakun tilalle. Pienempi kakku leikkaantuu kakkulapiolla, vaikka kunnon veitsi on yleensä paras väline täytekakkujen leikkaamiseen annospaloiksi. Kakkulapio soveltuu lähinnä kakkupalan nostamiseen tarjoiluvadilta pikkulautaselle.
Tässä on tarjolla kaksi erilaista täytekakkua kevään juhliin. Klassinen sacher säilyy hyvin huoneenlämmössäkin, mango-lime on kepeän raikas makumaailmaltaan. Kakut voi valmistaa etukäteen pakastimeen, mikä helpottaa isompien juhlien valmistelukiireiden jakamista useammalle päivälle. Keksipohjan voi hyvin valmistaa gluteenittomista kekseistä.
Sacherkakku
Suklaakakkupohja
200 g suolatonta voita
2 dl Siro-erikoishienoa sokeria
200 g tummaa suklaata (70 % kaakaota)
4 keltuaista
4 valkuaista
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Gluteeniton suklaakakkupohja
Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele kakkuvuoka ja leikkaa sen pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia. Sekoita keskenään 1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta ja 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta. Vaahdota 4 munaa ja 2 dl sokeria tanakaksi vaahdoksi pitäen kulhoa tiskialtaassa kuumassa vedessä. Sekoita jauhoseos munavaahtoon ja kaada taikina kakkuvuokaan. Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla noin 40 min.
Täyte:
2 dl aprikoosihilloa
2 rkl brandyä + 2 rk vettä
Pinnalle: 200 g taloussuklaata + 0,5 dl kuohukermaa
Leivo kakkupohja edellisenä päivä, sitä on silloin helpompi käsitellä. Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Leikkaa 22 cm halkaisijaltaan olevan vuoan pohjalle sopiva pala leivinpaperia – varmistat näin kakun irtoamisen siististi vuoasta. Voitele kakkuvuoka voilla ja jauhota vehnäjauhoilla. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa. Ota voi huoneenlämpöön tuntia ennen leipomista.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voivaahtoon. Lisää sen jälkeen sulatettu suklaa ja jauhot voivaahtoon. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita ensin muutama lusikallinen valkuaisvaahtoa taikinan joukkoon, että saat sen notkeammaksi, sekoita sitten loppu valkuaisvaahto varovasti mukaan. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä alimmalla ritilätasolla 50-60 minuutin ajan. Kokeile kypsyyttä puutikulla, kypsästä kakusta ei tartu mitään tikkuun.
Leikkaa kakkupohja vaakasuunnassa kahteen osaan. pane toinen puolikas tarjoiluvadille ja kostuta viskiliemellä. Levitä pohjan päälle runsas kerros aprikoosihilloa. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa yhdessä kerman kanssa, sekoita tasaiseksi. Älä kuumenna suklaata liikaa, ettei se kokkaroidu. Kaada lämmin suklaa kakun päälle, ja tasoita se kaikille pinnoille. Koristele kakku mielesi mukaan suklaamakeisilla, koristerakeilla tai tuoreilla kukilla.
Mango-limekakku
Keksipohja:
300 g digestive- tai kaurakeksejä
100 g voita sulatettuna
2 rkl (tummaa)sokeria
Murskaa keksit kaulimella tai tehosekoittimessa, sekoita joukkoon voisula ja sokeri. Painele seos 26 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle ja paista 10 minuuttia 180 lämmössä. Anna pohjan jäähtyä, siirrä se varovasti tarjoiluvadille ja aseta reunus takaisin sen ympärille.
Limetäyte
1 prk mascarponea
1 prk kondensoitua maitotiivistettä
5 limen mehu ja 2 limen raastettu kuori
3 liivatelehteä
Pane liivatelehdet kylmään veteen 7 minuutiksi likoamaan. Kuumenna 0,5 dl limemehua ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Anna jäähtyä hieman. Sekoita mascarpone, maitotiiviste, limemehu ja kuoriraaste. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon sauvasekoittajalla sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle, pane kakku jääkaappiin hyytymään.
Mangotäyte
1 prk mascarponea
4 dl kuohukermaa
2 dl mangosorbettia sulatettuna
1 dl appelsiinimehua
1 dl sokeria
6 liivatelehteä
Pane liivatteet kylmään veteen 7 minuutiksi likoamaan. Kuumenna appelsiinimehu ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Vaahdota kuohukerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita mascarpone, sokeri ja sulanut mangosorbetti keskenään. Kaada seoksen joukkoon liivateseos ohuena nauhana, sauvasekoittajalla sekoittaen. Lisää joukkoon kermavaahto ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte limetäytteen päälle vuokaan.Anna akakun hyytyä jääkaapissa yön yli
Koristeluun
2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sokeria
50 g valkosuklaata lastuiksi höylättynä
Vaahdota kerma ja mausta sokereilla. Irrota kakusta rengas varovasti. Pursota kermavaahdosta ruusukkeita kakun pintaan, koristele valkosuklaalastuilla.