Puolukka ja pipari yhteen sopii!

Puolukkaunelma

Tämän kakun täyte mukailee perinteistä pappilan hätävaraa, jota Bertta-mummoni tapasi tarjota. Pappilan hätävara syntyy kermavaahdosta, johon sekoitetaan hilloa ja keksimuruja, tarveaineita nähtävästi löytyi aina pappilan ruokakomerosta. Puolukkahillo tasapainottaa marenkikuorrutuksen makeutta. Marengin sijaan kakun voi kuorruttaa vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla. Kakkupohja on hyvä valmistaa edellisenä päivänä, silloin sen leikkaaminen sujuu helpommin.

Kakkupohja

5 munaa

2,5 dl sokeria

1,5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja jauhota 22-24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka, mieluiten alumiininen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Kaada siivilän läpi jauhot kahdessa erässä munavaahtoon, varovasti sekoittaen. Kaada taikina vuokaan, pane uunin alimmalle tasolle ritilän päälle kypsymään, noin 45 minuutiksi. Anna kakun rauhoittua hetki uunista ottamisen jälkeen, kumoa se sitten kakkuvadille.

Pappilan hätävara -täyte

5 dl kuohukermaa

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

5 piparia murustettuna

½ dl kokonaisia puolukoita tai puolukkasurvosta 2 rkl

Vaahdota kerma, lisää muut aineet.

Kakun väliin lisäksi 3 dl puolukkahilloa

Italialainen marenki (tai 4 dl kuohukermaa)

5 valkuaista

300 g sokeria

0,5 dl vettä

Koristeeksi kokonaisia pipareita ja piparijauhelmaa, kokonaisia puolukoita.

Vaahdota valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Keitä sokeri ja vesi kattilassa sokeriliemeksi, jonka lämpötila on noin 121 astetta. Kaada kuuma liemi valkuaisvaahdon joukkoon jatkuvasti sähkövatkaimella vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on viilentynyt. Italialainen marenki kestää kakun päällä erinomaisesti, sitä voi myös pakastaa.

Kakun kokoaminen: Leikkaa kakkupohja vaakatasossa kolmeen osaan. Levitä alimman levyn päälle ensin puolukkahilloa, sitten puolet pappilan hätävarasta. Aseta seuraava pohjalevy täytteen päälle, levitä sillekin hilloa ja täytettä. Lisää päällimmäinen levy ja levitä sille loppu hillo. Pursota tai levitä lastalla pinnalle marenkimassa tai kermavaahto, ripottele pintaan jauhettua piparia, asettele kokonaisia pipareita koristeeksi ja ripottele väriä antamaan kokonaisia puolukoita.

Marenkitäytteelle voit antaa lisäväriä kaasupolttimella paahtamalla. Silloin on hyvä käyttää piparimurujen sijaan pinnassa mantelikrokanttia jauhettuna: 1 dl kuorellisia manteleita ja 1 dl sokeria pannaan paistinapannulle, kuumennetaan, kunnes sokeri sulaa ja tulee meripihkan väriseksi. Kaada kuuma seos leivinpaperille. Jauha yleiskoneessa hienoksi tai hakkaa veitsellä murusiksi.