Pääsiäisenä piipahdimme Lontoossa, mistä tarttui matkaan uusia ruokajuttuja niin brittiläisestä kuin libanonilaisesta keittiöstä. Näillä eväillä jaksaa marssia pidemmänkin rupeaman!

Englantilainen keittiö ei ole hyvässä maineessa, mutta kiitos teekulttuurin ja etnisten ravintoloiden saa Brittein saarilla nauttia hyvistä makuelämyksistä. Pienessä libanonilaisravintolassa Earls Courtin metroaseman lähellä saimme ehkä parhaita ikinä falafel-pyöryköitä yhtä täydellisen hummuksen ja kohottamattoman leivän kanssa. Kyselin keittiön vinkkejä ja vedin omat johtopäätökseni: lopputuloksena alla olevat resepti. Osan palleroista pyörittelin seesaminsiemenissä ennen paistamista, osan ilman.

Muista panna pavut likoamaan edellisenä iltana! Papujen liotusaikaa lukuunottamatta falafelien valmistus ei vie kauan. Halkaistuja härkäpapuja löytyy etnisistä ruokakaupoista, ne ovat kätevästi valmiiksi kuorettomia. Kotimaisista pienistä härkäpavuista kuorien pois hinkkaaminen kestää ikuisuuden. Liotusveteen voi lisätä hieman ruokasoodaa, se edistää papujen pehmenemistä.

Libanonilaiset falafelit

150 g kuivattuja kikherneitä

150 g kuivattuja, halkaistuja härkäpapuja

1 tl jauhettua jeeraa

4 isoa valkosipulinkynttä paloiteltuina

1 sipuli silputtuna

pieni nippu tuoretta korianteria

1 sitruunan mehu

1 tl harissa-tahnaa

1/2 dl kylmää vettä

2 rkl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

1 tl ruokasoodaa

Upporasvassa keittämiseen 3-4 dl öljyä

Pane herneet ja pavut yöksi likoamaan. Huuhtele liotetut pavut hyvin siivilässä. Pane kaikki aineet yleiskoneeseen, jossa on leikkuriterä. Jauha taikina tasaiseksi massaksi. Jos se on kovin kuivaa, lisää hieman vettä.

Kaada öljy pienehköön kattilaan, öljyä on oltava niin paljon, että pallerot lähes peittyvät siihen. Kuumenna öljy noin 180 asteeseen, käytännössä älä pidä levyä kovimmalla teholla. Ota ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan, muotoile se palleroiksi ja keitä falafelit kauniin kullanruskeiksi. Falafelit maistuvat erityisen hyviltä hummuksen ja reilusti persiljalla maustetun kurkku-tomaatti-sipulisalaatin kanssa.

Suklaa-karamellipikkuleivät

Makean nälkä talttuu takuuvarmasti perinteisillä englantilaisilla suklaa-karamelli-pikkuleivillä. Sen valmistus on kätevää: ensin paistetaan keksipohja vuoassa, sen päälle kaadetaan kuuma kermakaramelli ja sen jäähdyttyä kerros sulatettua suklaata. Kolminkertaisesta annoksesta saat uunipellillisen tätä herkkua.

Kun kaikki kerrokset ovat jähmettyneet,  leikataan se halutun kokoisiksi paloiksi ja irrotetaan varovasti vuoasta. Herkullista kahvin tai iltapäiväteen kanssa! Alla oleva ohje on vapaa käännökseni Kate Doranin kirjasta Homemade memories – childhood treats with a twist (Orion Publishing Group Ltd 2015), jossa on paljon ihania kotitekoisten herkkujen reseptejä. Vegaaninen versio valmistuu käyttämällä vegaanista suklaata ja kasvipohjaista maitoa.

Pikkuleipätaikina

200 g voita tai kasvimargariinia

95 g sokeria

200 g vehnäjauhoja

85 g maissitärkkelystä

hyppysellinen suolaa

teelusikallinen raastettua sitruunankuorta

Pane uuni lämpenemään 170 asteeseen. Voitele noin 20 cm x 20 cm kokoinen vuoka voilla tai margariinilla.

Sekoita huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi kulhossa. Siivilöi kulhoon jauhot, lisää suola ja sitruunankuori, sekoita kunnes taikina on muodostunut yhtenäiseksi massaksi, älä vaivaa sitä enempää.

Painele taikina vuoan pohjalle, paista 30-40 minuutin ajan, kunnes pohja on reunoista kullanruskea. Jätä jäähtymään vuokaan.

Karamellikerros

1 litra maitoa tai purkillinen kookosmaitoa

225 g sokeria

1 rkl glukoosisiirappia

1/2 vaniljatangon siemenet tai 1 rkl vaniljasokeria

1/4 tl ruokasoodaa

hyppysellinen suolaa

Kuumenna maito hiljakseen kiehuvaksi laakeassa kasarissa tai paistinpannulla. Lisää sokeri, siirappi ja vaniljansiemenet tai vaniljasokeri, ruokasooda ja suola. Anna kiehahtaa kunnolla, sitten vähennä lämpöä niin, että seos kiehuu hiljalleen. Sekoita välillä pohjaa myöten, että seos ei pala pohjaan. Keitä niin kauan, että seos alkaa paksuuntua ja väri muuttuu kermakaramellin ruskeaksi. Kookosmaidossa on vähemmän nestettä eli sitä käyttäessäsi karamelli valmistuu nopeammin.

Kaada kuuma karamelliseos pikkuleipäpohjan päälle. Anna jäähtyä vähintään tunnin ajan, kunnes karamelli on jähmettynyt.

Suklaakerros

220 g maitosuklaata tai tummaa suklaata

25 g voita tai margariinia

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, sekoita tasaiseksi ja kiiltäväksi massaksi. Kaada suklaa karamelliseoksen päälle. Anna jäähtyä vähintään tunnin ajan. Irrota leivonnainen varovasti vuoasta ja leikkaa annospaloiksi.

 

Munkit kuuluvat ehdottomasti vappuun! Ulla Svenskin kirjassa ”Ullan parhaat leivontaohjeet” (valokuvat Jorma Marstio ja Pekka Holmström, Otava 2017) on parikin munkkiohjetta. Kirjassa on monipuolinen valikoima suolaisia ja makeita leivontaohjeita, myös gluteenittomia. Osa ohjeista on helposti muokattavissa vegaanisiksi: munkit onnistuvat hyvin ilman munia vähentämällä jauhojen määrää 13 desiin ja käyttämällä taikinanesteenä vettä, vaihtamalla voin kasvimargariiniin tai rypsiöljyyn. Hillo on itse asiassa helpompi pursottaa munkkien sisään paistamisen jälkeenkin, silloin ei tarvitse pelätä kostean hillon aiheuttamaa kuuman rasvan räiskymistä.

Tässä Ulla Svenskin hillomunkkien ohje:

”Hillomunkit

5 dl maitoa

50 g hiivaa

2 kananmunaa

2 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

100 g voita

noin 15 dl vehnäjauhoja

Täyte: paistonkestävää mansikkamarmeladia

Paistoon munkkirasvaa (tai rypsiöljyä)

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, suola, kardemumma ja jauhot. Vaivaa hieman ja lisää munat. Lisää pehmeä rasva ja vaivaa taikina hyvin.

Anna taikinan levätä peitettynä noin 15 minuuttia. Jaa taikina paloihin ja pyörittele ne palloiksi.Anna pallojen kohota hyvin ja täytä kohonneet munkit. Laita paistonkestävää marmeladia pursotinpussiin, jossa on täytetylla. Pursota munkkien sisään marmeladia ja paista molemmilta puolilta kullanruskeiksi 180-asteisessa munkkirasvassa. Valuta munkit paiston jälkeen talouspaperin päällä. Kieritä lämpimät munkit hienossa sokerissa.”