Suomen satavuotissynttäreiden kakkusarjani täydentyy syksyn kakulla, jossa pääosassa on omena.  Kotimaiset omenat on aromaattinen jälkiruokien ja leivonnaisten raaka-aine, joka jättää suurikokoisemmat tuontiomenat kauas taakse. Omena rakastaa kanelia ja vaniljaa, marenki sopii happoisen omenan kanssa yhteen erinomaisesti. Tästä kakusta löytyvät ne kaikki!

Kakkupohjan ja omenatäytteen voi valmistaa jo edellisenä päivänä. Kakku paranee, kun se saa kokoamisen jälkeen tekeytyä muutaman tunnin jääkaapissa.

5.12.2017 klo 14 on meidän kaikkien yhteiset synttärikahvit Suomi-neidon kunniaksi, niille kutsuille on luvassa vielä jokin nimikkoherkku!

#Suomi100 -syyskakku

Kakkupohja

4 luomumunaa

2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta kaurajauhoa

2 tl vaniljasokeria

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele kakkuvuoka, jonka halkaisija on 22-24 cm. Sekoita jauhot huolella keskenään, ota siivilä valmiiksi esiin. Laske tiskialtaaseen noin 10 cm kerros kuumaa vettä. Riko munat kulhoon ja lisää sokerit. Pane kulho kuumaan veteen, vaahdota kuohkeaksi ja tukevaksi vaahdoksi, noin 10 minuutin ajan sähkövispilällä.

Siivilöi jauhot munavaahtoon, sekoita lastalla varovasti, ettei taikinan kuohkeus kärsi. Kaada taikina vuokaan, aseta vuoka ritilän päälle uunin alimmalle tasolle. Anna pohjan kypsyä noin 40 minuutin ajan, kokeile kypsyyttä puutikulla: kypsästä kakusta ei irtoa mitään tikkuun.

Anna kakkupohjan rauhoittua viitisen minuuttia, kumoa se  sen jälkeen puhtaalle tarjoiluvadille ja anna jäähtyä täysin.

Omenatäyte

400 g omenaviipaleita

150 g sokeria

1/2 vaniljatanko halkaistuna tai 1 rkl vaniljasokeria

1 kanelitanko tai 1 tl kanelia

1 dl omenamehua tai vettä

Omenoita ei tarvitse kuoria, siemenkotien poistaminen ennen viipalointia riittää. Pane kaikki aineet kattilaan, kypsennä lempeällä lämmöllä, kunnes omenaviipaleet ovat läpikuultavia. Tarkoitus ei ole keittää omenoista sosetta! Anna täytteen jäähtyä ennen täyttämistä.

Kakun kokoaminen

Kakun väliin 2 dl kuohukermaa kovaksi vaahdoksi vaahdotettuna, mausteeksi 1 tl vaniljasokeria

Kakun päälle marenkia: 2 valkuaista, 1 tl vaniljasokeria ja 2 dl tomusokeria vaahdotetaan todella kovaksi vaahdoksi, kulho on hyvä upottaa kuumaan vesihauteeseen vaahdottamisen ajaksi.

  1. Halkaise kakku kahdeksi levyksi, nosta päällimmäinen puolikas sivuun odottamaan.  Lusikoi puolet omenatäytteestä tarjoiluvadilla olevan pohjan päälle. Levitä kermavaahto omenatäytteen päälle ja aseta toinen puoli sen päälle, paistopinta ylös päin. Levitä pohjalle loput omenoista, asettele päällimmäiset viipaleet kauniisti.
  2. Levitä lastalla hieman marenkimassaa kakun reunoille, pursota sileällä suurela tyllalla loput kakun reunoille ruusukkeiksi. Paahda kaasuliekillä marenkiin kaunis pinta.