Aurinkoinen kevätpäivä on hyvä hetki valmistaa iltapalaksi mehevä salaattikakku. Ainekset ovat samat kuin arkisessa kattauksessa – salaattia ja leipää, mutta lopputulos on ilolaulu kevätauringolle!

Salaattikakkua nautiskellessa voi ihailla tomaatintaimia ja haaveilla kesän tomaattisadosta. Vielä ehtii kylvää monen hyötykasvin taimia kesäksi, aurinkoisella ikkunalaudalla ne kasvavat nopeasti. Kuvan tomaateissa on kolmea eri lajiketta, on jännittävää kokeilla uusia lajeja ja maistella niiden hedelmiä. Kesät ovat hyvin erilaisia: toisinaan tomaatteja tulee yllin kyllin, kylminä kesinä ne tuottavat täällä pohjoisessa satoa kasvihuoneessakin vasta myöhään loppukesästä.

Salaattikakun aineksia voi muunnella oman maun ja jääkaapin sisällön mukaan. Tärkeää on käyttää reilusti meheviä salaatteja täytteenä ja kostuttaa leipäviipaleita riittävästi. Tälä kakulla tulee kylläiseksi kuusi nälkäistä. Kakku on vegaaninen, mutta siihen voi yhtä hyvin käyttää tavallisia maitotuotteita ja keltuaista sisältävää majoneesia.

Tomaatinkasvattajan salaattikakku

9 suurta viipaletta vuokaleipää

1,5 dl kauramaitoa + muutama hienonnettu basilikanlehti ja ripaus suolaa

lohko kaalia

puolikas paprika

1/3 kurkku

1/2 fenkolin mukula

pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi raastettuna

1,5 dl vegaanista majoneesia

3 rkl sciracha chilikastiketta

1 rasia vegaanista perunasalaattia

2 tomaattia

1 prk vegaanista tuorejuustoa

mustapippuria

Koristeluun: tuoretta basilikaa, 1 lime, 1 tomaatti

Mausta maito basilikalla ja suolalla. Suikaloi kasvikset aivan ohuiksi suikaleiksi veitsellä, mandoliinilla tai yleiskoneen raastimella. Sekoita niiden joukkoon raastettu valkosipulinkynsi, majoneesi ja chilikastike.

Asettele pitkälle vadille peräkkäin kolme viipaletta vuokaleipää. Kostuta viipaleet maidolla, levitä päälle puolet salaatista. Levitä tuorejuusto kolmelle leipäviipaleelle, aseta ne salaatin päälle juustopuoli alaspäin. Painele leipiä hieman, että kakusta tulee riittävän tiivis. Kostuta leipiä ja levitä niiden päälle perunasalaatti.

Asettele loput leipäviipaleet perunasalaatin päälle ja kostuta ne. Lusikoi loppu salaatti kakun päälle. Koristele tuoreella basilikalla, tomaatti- ja limelohkoilla Anna kakun vetäytyä kylmässä vähintään puoli tuntia. Kakku säilyy jääkaapissa hyvänä pari-kolme päivää.