Koronahamstraus on välillä tyhjentänyt kauppojen leipähyllyt. Onneksi leivän leipominen kotona on suhteellisen helppoa. Vastaleivotun leivän tuoksu nostaa tunnelmaa, kun olemme erityksissä omissa kodeissamme.
Jos teet etätöitä kotona, taikinan kääntäminen muutaman kerran päivän aikana on hyvä nousta välillä ylös työpöydän ääreltä. Papuleivän taikinassa on säilykepapuja, tämän leivän päälle ei tarvitse kuin sipauksen levitettä. Säilykepavut ovat hyvä lisä kotivaraan, niillä saa ruokaisuutta kasviskeittoihin ja salaatteihin.
Vaivaton papuleipä
purkillinen kidneypapuja tai ruskeita papuja
7 dl kylmää vettä
1/4 pala tuoretta hiivaa tai 1 pussillinen kuivahiivaa
4 dl grahamjauhoja
1 dl kauraleseitä
(1 dl pellavan tai auringonkukan siemeniä)
noin 12 dl vehnäjauhoja
1 rkl Pansuolaa
Kaada pavuista liemi, tyhjennä pavut isoon (yleiskoneen) kulhoon, lisää vesi. Hienonna pavut sauvasekoittajalla. Lisää jauhot parissa erässä, sekoita välillä koneella tai käsin. Lisää lopuksi suola ja siemenet. Kaada taikina öljytylle korkeareunaiselle uunipellille. Jätä nousemaan tunniksi, pane leivinpaperi taikinan suojaksi kevyesti.
Leikkaa taikina kahteen osaan pellillä. Taita kummankin palan kulmat keskustaan, ikään kuin nyytiksi. Jätä nousemaan taas leivinpaperin alle tunniksi, taita taikina uudelleen nyytiksi. Anna nousta vielä puoli tuntia. Taita kumpikin taikinapuolikas kahtia: vedä toinen puoli taikinasta alle jäävän osan päälle. Ripottele vähän jauhoa päälle.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Anna leipien nousta uunin lämmetessä vielä puoli tuntia. Pane pelti uunin alimmalle tasolle, roiskaise uunin pohjalle 1/2 dl vettä. Kypsennä leipiä noin tunnin ajan. Nosta ne uuniritilän päälle jäähtymään.