Kesän korvalla on ilmestynyt useita keittokirjoja kesäkokin inspiraation lähteiksi. Koronakeväänä moni on saattanut löytää sisäisen kotikokkinsa, mutta yhtä lailla päivittäinen ruoanlaitto on voinut tyhjentää reseptipajatson. Keittokirjat ovat hyvä inspiraation lähde, vaikka reseptejä ei orjallisesti noudattaisikaan.
Outi Väisänen: Samasta padasta – kaikki mitä tarvitset lapsiperheen nautinnolliseen ruokailuun (Readme.fi, 2020)
Kirjan nimi johtaa pahasti harhaan! Luulin tarttuvani lastenruokakirjaan, joka pursuaisi sosereseptejä ja purkkiruokia jäljitteleviä sörsseleitä. Sen sijaan Samasta padasta on täynnä kiinnostavia ja monipuolisia ohjeita, joista monia voi muokata vegaanisiksi tai muuten oman maun mukaisiksi.
Kirjan ohjeissa käytettyjen raaka-aineiden kavalkadi on laaja. Idea on totuttaa lapsi jo pienestä pitäen moninaiseen makumaailmaan ja ruoka-aineisiin. Mausteitakin voi vauvan ruokiin lisätä, vain suola on aine, jota alle yksivuotiaan ruokiin ei saa lisätä eikä vauvan ruokia saa valmistaa suolaa sisältävistä raaka-aineista. Vähäsuolainen ruoka on terveellistä kaikille, siihen on hyvä mahdollisuus totutella vauvaperhevaiheessa.
Outi Väisänen kannustaa tarjoamaan perinteisesti herkuiksi luokiteltuja pikkumakeita arjen lomassa, silloin ei herkuista tule lohdun lähteitä. Tämä kuulostaa järkevältä, liika herkkujen tunnelataus voi pedata tietä vinoon ruokasuhteeseen, jossa ruoka on hellyyden korvike.
Tästä vaaleanpunaisesta unelmapaketista riittää ammennettavaa niin lasten kuin aikuisten aterioille! Tässä pieni maistiainen kirjasta, terveelliseksi välipalaksi sopiva pirtelö, jonka voi pakata evääksi retkellekin:
”Vaniljapirtelö, 2-3 annosta
1 banaani
1/2 dl neljän viljan hiutaleita
250 g rahkaa
2 dl kauramaitoa
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kotimaisia pakastemarjoja
Murska marjat haarukalla ja laitaa ne lasien pohjalle.
Paloittele banaani tehosekoittimeen. Lisää hiutaleet, rahka ja kauramaito. Soseuta tasaiseksi. Sekoita vaniljasokeri smoothieen, kaada se marjojen päälle. (Alle 1-vuotiaan smoothieannokseen ei lisätä vaniljasokeria.)”
Kristel Häll ja Kirsi Seivo: Kombucha – kaikki valmistuksesta ja paljon reseptejä (Kustantamo S & S 2020) Kirja kertoo todellakin kombuchan valmisteuksesta ja sen vaikutuksista kaiken, mitä sen valmistamista suunnittelevan tarvitsee tietää. Haastavimmalta vaikuttaa kombucha-kasvuston eli scobyn hankkiminen – internetistä varmasti löytyy vastaus siihenkin, ellei tuttavapiiristä löydy kombuchan valmistajaa, joka voi antaa omasta scobystaan palasen.
Kombucha on raikas juoma, jolla on tutkitusti suotuisia terveysvaikutuksia, niin kuin maitohappokäytetyillä tuotteilla yleensäkin. Se valmistetaan sokeroidusta teestä kombucha kasvuston mikrobien avulla. Makua voi muunnella marjoilla, inkiväärillä ja muilla mausteilla.
Julia Tuvesson: Arkivegeä! (suomennos Heli Ikäheimo, Atena-kustannus 2020) on opas orastaville kasvissyöjille, jotka eivät halua luopua kaikista eläinkunnan tuotteista. Itseäni runsas juustojen käyttäminen häiritsee, nykyisin hyvää arkista kasvisruokaa on helppo tehdä ilman maitotaloustuotteita. Ehkä tekijän sponsorina on jokin juuston valmistaja? Maidosta valmistetut juustot ovat täynnä kovia rasvoja ja suolaa, niiden sijaan monissa reseptissä voisi käyttää purkkipapuja, soijarouhetta, nyhtistä tai härkistä.
Toki reseptien maitotuotteiden sijaan voi valita vegaanisia juustoja, jugurtteja ja kermoja. Vegaanisten juustojen ongelma on, että monet niistä on valmistettu palmuöljystä, tuosta eettisesti kestämättömästä raaka-aineesta, jota elintarviketeollisuus tunkee joka paikkaan.
Kati Jaakonen: Pikkukokki keittiössä (Readme.fi 2020) Hellapoliisina paremmin tunnettu Jaakonen on tehnyt nuorille kokeille kirjan, jossa opastetaan kuva kuvalta perusruokien ja -leivonnaisten valmistusta. Kuvitus on mielestäni osin epäonnistunut, värit ovat tunkkaiset eivätkä luo mielikuvaa houkuttelevista kokkailun tuloksista. Kirjan painopiste on jälkiruoissa ja makeissa leivonnaisissa, mutta mukana on iso valikoima pikkusuolaisten ja pääruokienkin ohjeita. Niiden raaka-aineet taitavat kuvastaa sekasyöjäperheiden arkea: jauhelihaa, broileria ja kinkkua.
Vaikka kirja on suunnattu lapsille, ovat ohjeet ihan käyttökelpoisia aikuisillekin ja koko perheen yhteisiin reseptikokeiluihin. Verrattuna Samasta padasta kirjan reseptiikkaan on Hellapoliisin ohjevalikoima huomattavasti perinteisempi. Mikään terveellisen ruokailun opas ei tämä ole.