Joel Haahtelan lohdullinen pienoisromaani Jaakobin portaat kuvaa kielitieteilijän matkaa Jerusalemiin noutamaan psykiatriseen sairaalaan joutunutta veljeään, mutta löytääkin takaisin omaan lapsuuteensa. Haahtela kuvaa tsholentia tavalla, joka saa sen kuulostamaan kaikkien lohturuokien äidiltä.
”Mihály kutsui minut kotiinsa ja sanoi keittävänsä teetä ja lämmittävänsä annoksen tsholentia eli lihapapuperunapataa, jolla oli tunnetusti parantavia vaikutuksia, tai niin hänen äitinsä ainakin oli opettanut. – – – Pian muhevan herkullinen tuoksu alkoikin levitä asuntoon. – – – Jaakobin portaat voivat odottaa huomiseen, Mihály sanoi, mutta mitä mieltä olin tsholentista, täyttikö ruoka sille asetetut vaatimukset? Minä sanoin, että tämä oli luultavasti herkullisin ateria, jonka olin eläessäni syönyt.”
Tämä herätti uteliaisuuteni ja kaivoin netistä tsholentin reseptejä. Tsholent on juutalaisten sapattiruoka, joka pannaan hautumaan jo sapatin aattona, se saa hautua haudutuspadassa 16 tuntia. Sapattina ei saa käyttää sähkölaitteita eikä tehdä arkisia töitä, tsholent on valmis nostettavaksi sapattina ruokapöytään pitkän valmistumisajan jälkeen. Siihen käytetään perunoita, lihaa, ydinluita, ohraryynejä, sipulia ja munia.
Olen ollut Israelissa vain kerran, muistan kuinka kasvissyöjän oli helppo sukkuloida uusien ruokien kanssa noutopöydässä, koska samalla aterialla ei ollut tarjolla lihaa ja maitotuotteita. Kasvisruokia oli runsaasti tarjolla joka aterialla ja ne olivat herkulllisia. Minäkin olin eräänlaisella tutkimusmatkalla, halusin nähdä ne paikat joilla isovanhempani 1970-luvulla viettivät talvia kibbutsilla.
Tämän kapean kokemukseni ja tsholent-reseptien perusteella kehitin vegaanisen version tästä pataruoasta. Pata pääsi kypsymään perjantai-iltana leivinuunin lämpöön ja oli valmista lauantain lounaaksi. Pavut panin likoamaan jo perjantaiaamuna. Herkullista tästä pataruoasta tuli, vaikka sen autenttisesta mausta en mene takuuseen!
Kasvispata tsholentin tapaan, 8 annosta
3 rkl öljyä padan voiteluun
4 dl suuria valkoisia kuivattuja papuja 10-12 tuntia kylmässä vedessä liotettuina
10 isoa perunaa
3 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 prk kirsikkatomaatteja liemessä (Mutti)
1 pkt tomaatti Härkistä
500 g kiinteää tofua isoina kuutioina
2 venäläistä suolakurkkua paloiteltuina
5 cm pätkä vegaanista metvurstia silputtuna
1,5 litraa kiehuvaa vettä
3 kasvisliemikuutiota
1 tl juustokuminaa
1 tl maustepippuria
1 tl kurkumaa
2 tl savupaprikajauhetta
Voitele suuri pata öljyllä. Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen, jollei käytössäsi ole sattumoisin sopivan lämpöistä leivinuunia niin kuin minulla mökillä onnekseni oli.
Kuori perunat ja puolita ne. Kuori ja silppua sipulit suuriksi paloiksi. Halkaise kuoritut valkosipulinkynnet.
Sekoita kiehuvaan veteen liemikuutiot ja mausteet.
Asettele pataan ensin perunat, sitten sipulit ja valutetut, liotetut pavut. Lisää sen jälkeen loput ainekset ja kaada liemi pataan.
Kypsennä kannen alla uunissa 8-16 tuntia.