Monessa pihassa kasvaa pensastolkulla marja-aroniaa. Yhdestä pensaasta poimii hyvinkin pari ämpärillistä arvokkaita marjoja. Myös koristearnonian marjat ovat syötäviä, vain hieman pienempiä kuin marja-aroniapensaan.

Aroniamarjoissa on C- ja E-vitamiineja, karotenoideja, folaattia sekä mineraaleja, kuten kaliumia, rautaa ja mangaania. Kaliumia niissä on niin paljon, että suuret määrät aroniaa päivittäin syötynä voivat laskea verenpainetta tuntuvasti.

Aronia on kypsä loppusyksystä, kun lehtiin on tullut syysväritys. Moni poimii marjat liian varhain heti niiden tummuttua, jolloin ne ovat vielä raakoja ja karvaita.

Aronian makuun voi totutella sekoittamalla sitä muihin marjoihin smoothiessa, kiisselissä, piirakoissa ja vispipuurossa. Luottovälipalani töihin pienessä lasipurkissa mukaan otettavaksi on maustamaton soijajugurtti, johon lisään kevyesti sokeroitua puolukkasurvosta ja pakastettuja aroniamarjoja.

Keitin talven varalle lettuhilloa, johon lisäsin aronian joukkoon pakastettuja vadelmia ja mansikoita – kaikki muutaman kymmenen metrin päästä mökkipihasta. Todellista lähiruokaa! Hillot purkitan vuosi toisensa jälkeen samoihin lasipurkkeihin, jolloin jätettä ei synny lainkaan. Myös puolukka, mustikka ja kotimainen omena sopivat hyvin yhteen aronian kanssa.

Aronia-lettuhillo, 2,2 kg

1 kg aroniamarjoja

300 g vadelmia (pakaste)

200 g mansikoita (pakaste)

1 dl vettä

700 g sokeria (puolet hillosokeria)

1 tl Atamon-jauhetta

Pese lasipurkit ja pane ne uuniin desinfioitumaan 100 asteeseen hillon keittämisen ajaksi. Pane kannet kiehumaan pieneen kattilaan.

Pane marjat riittävän isoon kattilaan, hillo kuohuu keitettäessä. Helpointa on käyttää keittiövaakaa, jonka päälle voi panna kattilan ja nollata lukeman jokaisen raaka-aineen jälkeen.
Pane kattila liedelle ja lisää vesi. Kun hillo kiehuu, voit hienontaa marjoja hieman sauvasekoittimella, niin saat tasalaatuisempaa hilloa.

Kuumenna kiehuvaksi kannen alla, anna marjojen höyrystyä veden kanssa viitisen minuuttia. Lisää sitten sokeri ja anna hillon kiehua ilman kantta hiljaa kuplien noin 15 minuutin ajan. Lisää Atamon valmiiseen hilloon, jos haluat varmistaa hillon säilyvyyden jääkaapissa.

Jos pakastat hillon, voit vähentää sokerin määrän 300 grammaan ja jättää säilöntäaineen pois. Atamon sisältää samaa bentsoehappoa, joka säilyttää puolukkasurvoksen talven yli jääkaappilämpötilassa.

Ota lasipurkit varovasti pannulappujen avulla uunista. Kaada tai  kauho hillo purkkeihin, kierrä kannet välittömästi kiinni. Näin hillopurkkeihin syntyy hillon jäähtyessä tyhjiö, joka edistää hillojen säilyvyyttä.