Vegaaninen kakkupohja on lapsellisen helppo leipoa: sekoitat vain kuivat aineet toisessa kulhossa ja kosteat toisessa, lopuksi sekoitat nestemäiset kuiva-aineisiin.

Vegaaniset vispikerman vastikkeet ovat kehittyneet kiitettävästi. Oma suosikkini on tällä hetkellä Oddly Goodyn Easy Whipping. Se vaahtoutuu helposti kovaksi vaahdoksi ja pitää hyvin ryhtinsä pursotettuna kakun päällä.

Tämä pohja paistetaan uunipellillä, jolloin se nousee kuohkeaksi. Kakkupohjasta voi valmistaa myös leivoksia: levitä tai pursota kostutetulle kakkupohjalle runsaasti vaahdotettua vegaanista vispiä ja koristele marjoilla, hedelmillä tai suklaarouheella, leikkaa annospaloiksi.

Sokerileivonnassa nollautuva keittiövaaka on kätevä apulainen: kulho vaa’alle, vaaka päälle ja nollaus. Jokaisen ainesosan jälkeen nollaa vaaka ja saat lisättyä seuraavaa ainesta juuri oikean verran. Desilitran mitalla heitot voivat olla yllättävän suuria, punnitsemalla onnistut valmistamaan tasalaatuisia herkkuja.

Marjaisa suklaakakku, 16-20 annosta

Pohja:

Kuivat aineet:

350 g vehnäjauhoja

50 g kikhernejauhoja

400 g sokeria

60 g tummaa kaakaojauhetta

1 rkl vaniljasokeria

2 tl soodaa

2 tl suolaa

Kosteat aineet:

500 g soijajugurttia

180 g rypsiöljyä

30 g viinietikkaa

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Sekoita kuivat ja kosteat aineet omissa kulhoissaan. Lisää kosteat aineet kuiviin aineisiin ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina uunipellille, tasoita lastalla. Kypsennä uunin keskiosassa noin 30 minuutin ajan. Anna pohjan jäähyä täysin ennen täyttämistä.

Leikkaa jäähtynyt kakkulevy kahdeksi yhtä suureksi puolikkaaksi.

Suklaavaahto

2 prk Oddly Doodyn Easy Whipping

400 g tummaa, vegaanista suklaata (esim Pirkka tumma leivontasuklaa)

Paloittele suklaalevyt. Kuumenna vispi kattilassa, ota pois liedeltä ja lisää suklaat. Sekoittele, kunnes suklaat ovat sulaneet. Anna jäähtyä kylmäksi, vaahdota kylmänä (sähkövispilällä) vaahdoksi.

Täytteeksi 4 dl mansikka- tai vadelmahilloa, kostutukseen 1 dl marjamehua

Pinnalle 1 prk Oddly Good Easy Whipping + 2 tl vaniljasokeria, 200 g tuoreita mansikoita, vegaanisia keksejä

Kakun kokoaminen:

Pane toinen kakkupuolisko sopivan kokoiselle tarjoiluvadille. Kostuta pohjaa ja levitä sille puolet mansikkahillosta. Lusikoi vajaa puolet suklaavaahdosta pohjalle, tasoittele lastalla. Lusikoi loput hillosta suklaavaahdon päälle. Aseta toinen kakkupohja täytetyn pohjan päälle.

Kostuta päällimmäinen kakkupohja. Levitä loput suklaavaahdosta kakun reunoille ja päälle.

Pursota kovaksi vaahdotettu vispi kakun päälle, eri kokoisista ruusukkeista muodostuu kaunis kokonaisuus. Asettele marjat ja keksit vaahtoruusukkeiden lomaan luomaan överikakun tunnelmaa. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa ainakin tunnin ajan ennen tarjoilua.