Marraskuun toisen päivän aamuna maisema oli Oulussa valkaistunut, kuin joku olisi tupauttanut tomusokeria kaupungin ylle ja antanut meille valon keskelle pimeyttä.
En ole koskaan itse käynyt hillassa, vaikka muuten olen innokas metsän antimien kerääjän. Täällä pohjoisessa puhutaan hilloista, etelässä lakoista, mutta sama kesän auringon varastoiva marja on kyseessä.
Kakun hillat sain pitkäaikaiselta oululaiselta vaikuttajalta, Hämeenniemen Raimolta kesällä 2023, ja lupauksen opastamisesta hillasoille. Raimo menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen viime kesänä, yhteinen hillaretki jäi tekemättä. Kunnioituksella käytän nämä arvokkaat marjat juuri tänään pyhäinpäivänä, kun muistamme rakkaitamme.
Hillakakku
Pohja:
4 luomumunaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl vaniljasokeria
Täytteeksi ja kakun päälle
4 dl sokeroituja hilloja
1 dl appelsiinimehua
4 dl kuohukermaa tai kasvivispiä + 2 tl vaniljasokeria + 1 rkl sokeria
Koristeluun suklaarouhetta ja muutama hilla
Pohjan valmistus:
Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita jauhot ja vaniljasokeri keskenään. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperista ja painele vuoan pohjalle. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos vaahtoon, sekoita mahdollisimman vähin kääntein. Kaada taikina vuokaan. Pane vuoka uunin alimmalla tasolla olevan ritilän päälle. Kypsennä kakkupohjaa noin 30-40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla, kypsästä kakusta ei tartu tikkuun mitään. Irrota kymmenisen minuuttia jäähtynyt kakkupohja veitsellä vuoan reunoista ja avaa irtopohjavuoka. Kumoa pohja tarjoiluvadille ja irrota leivinpaperi kakun päältä. Halkaise täysin jäähtynyt pohja kolmeksi levyksi, nosta kaksi ylintä työpöydälle odottamaan.
Aseta irtopohjavuoan reunus tarjoiluvadilla olevan alimman kakkupohjanlevyn ympärille, näin saat koottua suorareunaisen kakun, josta täytteet eivät pursuile ulos. Kostuta pohjaa appelsiinimehulla. Levitä kolmannes hilloista liemineen alimman levyn päälle.
Vaahdota kerma tai kasvivispi kovaksi vaahdoksi, mausta sokereilla. Levitä noin 1/4 vaahdosta alimmalle levylle. Nosta keskimmäinen kakkulevy edellisen päälle, kostuta mehulla, levitä 1/3 hilloista ja 1/4 vaahdosta sen päälle. Nosta viimeinen levy edellisten päälle, kostuta sitä mehulla ja levitä loput hillat levylle. Lusikoi loppu vaahto tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota vaahto ruusukkeiksi kakun pinnalle. Koristele hilloilla ja suklaarouheella. Anna kakun asettua kylmässä muutaman tunnin ajan tai yön yli. Poista reunus varovasti ja sivele lastalla kakun reunat tasaisiksi.