Pikkujoulupöytään sopii tämä vegaaninen porkkanakakku! Kinuskikuorrutuksella päällystetty kakku säilyy hyvin, mikäli ei tule heti syödyksi. Spelttijauhoista syntyy hieman tummempi ja muhevan makuinen kakku.
Samasta taikinasta valmistuu myös rengasvuoassa paistettava kuivakakku: jätä porkkanaraaste pois, lisää taikinaan sen sijaan 2 dl rusinoita ja 2 dl saksanpähkinöitä. Lisää mausteeksi vielä 1/2 tl jauhettua neilikkaa.
Porkkanakakku:
200 g kuorittuja porkkanoita hienona raasteena (3 keskikokoista porkkanaa)
2 dl rypsiöljyä
1,5 dl soijajugurttia
1,5 dl sokeria
1,5 dl tummaa siirappia
4 dl vehnä- tai spelttijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl ruokasoodaa + 2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin kuori raastettuna
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 24-26 cm halkaisijaltaan oleva vuoka margariinilla. Leikkaa vuoan pohjalle pyörylä leivinpaperista – tällä varmistat kakun irtoamisen ongelmitta vuoasta.
Sekoita öljy, jugurtti, siirappi, porkkanaraaste ja sokerit yhdessä kulhossa. Seoksen voi ajaa myös aivan sileäksi blenderillä, jos et halua näkyviä porkkanapaloja kakkuun – itse suosin tätä tapaa, koska inhoan raastamisesta.
Sekoita loput aineet toisessa kulhossa. Kaada nestemäinen seos kuivien aineiden joukkoon, sekoita taikinaksi. Kaada taikina vuokaan, laita vuoka ritilän päälle uunin alimmalle tasolle. Kypsennä kakkua noin tunnin ajan. Anna kypsän kakun jäähtyä vuoassa vartin verran, kumoa se sitten tarjoiluvadille. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.
Pähkinäkinuski
2 dl pähkinä-mantelisekoitusta
2 dl sokeria + 1 tl vaniljasokeria
2 dl Oatlyn vaniljavispiä
2 rkl margariinia
Mittaa ainekset pieneen paistinpannuun tai kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi, keittele noin 20 minuuttia, kunnes seos on 110-112-asteista. Kaada seos kakun päälle, ohjaa lusikalla kinuskia pieniksi valumiksi kakunnreunoille. Anna kuorrutteen jäähtyä. Kakku on herkullista sellaisenaan, mutta appelsiinilla ja sokerilla maustettu vegaaninen vaahdotettu vispi nostaa sen uudelle tasolle.