Kilon verran pieniä omenoita
100 g voita
1 dl fariinisokeria
2,5 dl kaurahiutaleita
1tl kanelia
Tarjoiluun vaniljakastiketta ja vaahterasiirappia
Omenapuista alkaa putoilla pieniä omppuja jo hyvissä ajoin ennen varsinaista satokautta. Pudokkaat kannattaa kerätä talteen ja jalostaa ne jälkiruuaksi. Makean kauramurotaikinan alla omenat kypsyvät mehukkaiksi. Kovin happamat omenat kaipaavat ehkä lisämakeutta, vaahterasiirappi antaa makeuden lisäksi pähkinäistä aromia.
Leikkaa omenat neljään osaan, poista siemenkodat. Leikkele isommat omenat viipaleiksi, lado uunivuokaan. Sulata voi ja fariinisokeri kattilassa, lisää sekaan kaurahiutaleet. Ripottele muroseos omenoiden päälle, paista 180 asteessa puolisen tuntia, kunnes omenat ovat pehmeitä ja murotaikina kullanruskea.
Vaniljakastike
3 dl täysmaitoa
2 dl kevytkermaa
1 vaniljatanko
0,5 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
Mittaa nesteet, sokeri ja maissitärkkelys teräskattilaan. Halkaise vailjatanko ja raaputa sisällä olevat siemenet kattilaan, pistä tangon puolikkaatkin mukaan. Kiehauta kunnes kastike sakenee. Anna jäähtyä, poista tangon puolikkaat ennen tarjoilua.