Noh, kyllä näitä voi syödä kuka tahansa perhetilanteeseen katsomatta. Moni haluaa kuitenkin tehdä nimenomaan äitienpäiväksi jotain herkkuja, nämä syntyvät käden käänteessä! Muffinit voi valmistaa myös vegaanisena, niiden rakenne on hiukan hauraampi, mutta se ei muffineissa haittaa. Banaanikakun voi valmistaa gluteenittomana, korvaa vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella.

Minttusuklaamuffinit

150 g voita tai margariinia

1,5 dl sokeria

2 munaa tai 100 g soseutettuja, suolattomia valkopapuja

1oo g tummaa suklaata

1,5 dl maitoa tai soijamaitoa

3 dl vehnäjauhoja

1 dl tummaa kaakaojauhetta

2,5 tl leivinjauhetta

2 tl piparminttu aromia

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Asettele muffipellin koloihin 12 paperista muffinivuokaa. Voi muffinit paistaa ilman muffinipeltiäkin, sillä on vain helpompi saada kauniin korkeita leivonnaisia.

Sekoita jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Rouhi suklaa veitsellä, siihen saa jäädä isompiakin paloja sattumiksi.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan, papusoseen voit lisätä kerralla. Vatkaa vielä hetki.

Lisää piparminttuaromi, jauhot ja maito, sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi suklaarouhe.

Lusikoi taikina vuokiin. Pane muffinipelti ritilän päälle uunin keskiosaan. Paista noin 18-20 minuutin ajan. Tarjoa jäähtyneinä tai vaihtoehtoisesti lämpiminä vaniljajäätelön kanssa.

*                   *               *

Ravintola Mat aloitti  Helsingissä 2014 neljän pienen pöydän kuppilana, mutta on laajentunut ja saanut oman kanta-asiakaskunnan. Nyt voi jokainen kokeilla ravintolan suosikkireseptejä kotona: Anna Sörenssonin ja Ebba Håkansin Ruokaa Mat ravintolan ohjeilla (Teos 2019) tarjoaa täyden kattauksen suolaisia ja makeita herkkuja. Valitsin maistiaisiksi kirjasta vegaanisen banaanikakun ohjeen, kas tässä:

Vegaaninen banaanikakku

3,5 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelimaitoa

1 tl leivinjauhetta

2,5 dl sokeria

1/2 tl vaniljasokeria

1/2 tl kanelia

1/2 tl jauhettua kardemummaa

ripaus suolaa

1,25 dl kookosöljyä

2,5 dl kylmää kahvia

2 rkl omenaviinietikkaa

3 keskikokoista ylikypsää banaania

Kuorrute:

3/4 dl kookosmaitoa

150 g tummaa suklaata

ripaus suolaa

Lämmitä uuni 170-asteiseksi.

Sekoita kaikki kuivat aineet kulhossa.

Mittaa toiseen kulhoon öljy ja kahvi. Kaada ne jauhoseokseen ja sekoita sileäksi taikinaksi. Sekoita nopeasti joukkoon viinietikka. On tärkeää, että et sekoita liian kauan.

Soseuta banaanit haarukalla tai monitoimikoneella ja lisää ne taikinaan.

Voitele vuoka rapsiöljyllä ja ripottele siihen kookoshiutaleita. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua 30 minuuttia.

Sulata kuorrutuksen ainekset kasarissa miedolla lämmöllä. Anna kakun jäähtyä ennen kun levität kuorrutuksen.

Kuva kirjasta Ruokaa Mat ravintolan ohjeilla