Astrid och aporna on vegaaninen tuoteperhe, josta löytyy vegaanisia vastineita makkaroille, pekonille, savukalalle, joulukinkulle ja vaikka mille. Suomessa niitä on ainakin S-ryhmän valikoimissa. Kilohinta on suolainen, mutta yhdestä paketillisesta riitti höystettä sammiolliseen kasvisohrattoa. Ohra ja kikherneet ovat nekin hyviä proteiinin lähteitä. Tämän ohraton ohra tulee ihan naapurista, Tyrnävän pelloilta!
Astridin ja apinoiden kasvisohratto, 8-10 hengelle
4 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1 tuore chili
2 isoa sipulia
4 dl kokonaisia ohrahelmiä
3 isoa punajuurta
1 kokonainen kaali
noin 14 dl kuumaa kasvislientä (2 liemikuutiota + kiehuvaa vettä)
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua basilikaa
1/2 rkl savupaprikajauhetta
1 prk kikherneitä valutettuna
1 pkt Astrid och apornas tulista chörizo-makkaroita
(1 pkt Astrid och apornas pekonia sekä tuoretta persiljaa tarjoiluun)
Pilko valkosipulinkynnet ja chili hienoksi. Kuori punajuuret ja sipulit, kuutioi ne. Leikkaa kaali suikaleiksi, keskustan voi kuutioida mukaan.
Kuumenna öljy kattilassa, kuullota chiliä ja sipuleita minuutin verran. Lisää ohrahelmet ja jatka kuullottamista toinen minuutti. Lisää kaalit ja punajuuret, mausteet, kikherneet sekä puolet nesteestä. Lisää loppu neste parissa erässä. Anna hautua kannen alla hiljaa kiehuen puolisen tuntia, kunnes ohra ja kasvikset ovat pehmeitä.
Lopuksi paloittele makkarat ja lisää ohrattoon. Anna hautua kannen alla muutaman minuutin ajan, kunnes makkarat ovat kuumentuneet. Jos haluat, voit paistaa pannulla Astid och apornas -pekonia ja ripotella sitä sekä persiljaa ohrattoannosten päälle. En ole tainnut koskaan syödä oikeaa pekonia, joten en osaa verrata tätä tuotetta sen lihaiseen esikuvaan, mutta Astridin ja apinoiden tuote antaa mukavan suolaisen säväyksen ohratolle. Itse ohrattoon ei silloin tarvitse käyttää niin paljon suolaa.
Yrttien sesonkiaikaan voi ohrattoon käyttää kuivattujen yrttien sijaan runsaasti silputtuja tuoreita yrttejä: timjamia, basilikaa ja persiljaa. Villiyrtitkin sopivat mainiosti ohraton joukkoon.