Black velvet -kakku kuin tummaa samettia on mehevä juhlakakku, jossa yhdistyvät viskin, tumman suklaan ja mustaherukan maut täyteläiseksi kokonaisuudeksi. Kermainen täyte tasapainottaa muuten tukevaa makumaailmaa. Kakku on Red Velvet -kakun pohjoinen sisko, kunnianosoitus USA:n etelän värillisten naisten keittotaidolle, joka on jäänyt suuren maailman huippukokkien varjoon. Orjan asemassa valkoisten keittiöissä herkkuja loihtineet naiset eivät Mississipissä ja Alabamassa saaneet ansaitsemaansa arvostusta, mutta heidän mestarilliset leivonnaisluomuksensa ovat jääneet elämään. Näistä tuhdeista kakuista voi nauttia vaikkapa Harlemin kahviloissa, joista Ma Smithin Make my Cake lienee tunnetuin.
Blac Velvet -Tummaa samettia -kakku
Kakkupohjat:
4 munaa
170 g fariinisokeria
3/4 dl mantelijauhetta
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
50 g sulatettua suolatonta voita
1 rkl mustaa elintarvikeväriä
Sekoita sokeria lukuun ottamatta kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon, sekoita varovasti nostellen. Sekoita lopuksi mukaan elintarvikeväri ja voi. Jaa kahteen voideltuun ja kaakaojauhoilla jauhotettuun vuokaan. Kypsennä uunin alimmalla tasolla 200 asteessa 20 min. Kumoa hieman jäähtyneinä odottamaan kakun kokoamista.
Kostutukseen 1/3 dl viskiä + 3 rkl vettä
Väliin 1,5 dl mustaherukkahilloa
Pinnan kuorrute
150g tummaa suklaata
3/4 dl kuohukermaa
(½ rkl mustaa elintarvikeväriä)
mahdollisimman tummia viinirypäleitä
1/2 dl mustaherukkahyytelöä
Täytteeksi ja reunoille
4 dl kuohukermaa tai Flora Vispiä
3 liivatelehteä
2 dl mustikoita
1/2 dl sokeroitua mustaherukkamehutiivistettä
Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5 minuutiksi. Kuumenna mehutiiviste ja liuota pehmenneet liivatteet siihen. Vaahdota kerma kovahkoksi vaahdoksi. Kaada jäähtynyt liivate-mehuseos ohuena nauhana joukkoon. Lopuksi lisää vaahtoon mustikat. Pane kylmään odottamaan.
Reunoille 200 g mustaa manteli- tai sokerimassaa: kauli massasta kakun reunan yli ulottuva nauha. kauli ylijäänyt massa ja leikkaa siitä lehtikuvioita kakun koristeena olevalle viinimarjatertulle.
Kakun kokoaminen:
Aseta toinen pohjista tarjoiluvadille, kostuta viskillä ja levitä päälle hillo. Lusikoi noin puolet täytteestä hillon päälle, aseta toinen kakkupohja päälle. Kostuta toinen pohja viskillä. Levitä loppu kermatäyte kakun päälle ja sivuille, pane kakku jääkaappiin jähmettymään. Mustikat värjäävät täytteen kauniin lilaksi.
Kiedo marsipaaninauha kakun ympärille, painele saumakohta kiinni. Kuumenna pintakuorrutteen kerma ja sekoita sen joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita kuorrute tasaiseksi, kaada kakun päälle. Asettele viinirypäleet tertun muotoon kakun pinnalle. Kuumenna mustaherukkahyytelö juoksevaksi, sivele rypäleisiin sillä kaunis kiilto. Asettele massasta leikatut lehtikuviot rypäletertun tyvelle.