Lähi(ö)ruokaa blogissa on ollut hiljaiseloa blogistin tiiviin työtahdin vuoksi .Oulun tulevan Oulu2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden valmistelussa vauhti on ollut kova ja tahti vain tiivistyy. Mökkiviikonloppuna on vihdoin aikaa kokata, kuvata ja kirjoittaa.
Ruoan kanssa olen saanut tehdä töitä Oulu2026:n Arctic Food Lab kokonaisuuden kanssa. Siitä tulee hieno pohjoisen Suomen ruokakulttuurin kokonaisuus, johon kannattaa tulla tutustumaan kauempaakin. Viime viikolla Oulun keskustassa oli 75 metrinen yhteinen ruokapöytä, jonka äärellä saattoi maistella paikallisen ammatillisen oppilaitoksen ravintola-alan opiskelijoiden kehittämää rössy-ramenia. Rössy on oululainen perinneruoka, veripaltusta valmistettu keitto.
Syksyn sienisato näyttää olevan vasta tuloillaan, ensimmäiset kanttarellit, haperot ja punikkitatit ovat jo päässeet pannulle, mutta herkkutatteja vielä odotellaan. Onneksi varastossa on vielä edellisen vuoden kuivattuja herkkutatteja risottomaiseen kaurattoon. Kokonaisten kauranjyvien sijaan voi tietenkin
käyttää myös riisiä tai ohraa. Yli jääneestä kauratosta saa piirakan täytteen.
Toin keväällä Japanin reissulta tuliaisiksi monta purkillista misotahnaa. Se antaa ihanan umamin makua kasvis- ja sieniruokiin. Voit korvata sen soijakastikkeella.
Herkkutattikauratto neljälle (vegaaninen)
4 dl kokonaisia, kuorittuja kauranjyviä
reilu kourallinen kuivattuja herkkutatteja
1-2 sipulia silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuina
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl misotahnaa tai soijakastiketta
8 dl (kiehuva) vettä
1 laakerinlehti
purkillinen huuhdottuja mustapapauja
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Lusikoi öljy kattilaan, kuumenna ja lisää silputut sipulit, valkosipuli, kaurajyvät ja kämmenellä hienommaksi rouhaistut tatit. Kuullottele niitä parin minuutin ajan, lisää sitten vesi, laakerinlehti ja misotahna. Kypsennä hiljaa kiehuvaa kaurattoa, kunnes suurin osa nesteestä on imeytynyt jyviin, noin 20-30 minuutin ajan. Lisää lopuksi huuhdotut mustapavut varovasti sekoittaen. Kuumenna ja tarjoile vaikkapa kuten kuvassa raikkaan kaalisalaatin ja ryöpättyjen vihreiden papujen kanssa.
Herne-punajuuripihvit, 26 kpl (vegaaninen, gluteeniton)
Nämä pihvit valmistetaan falafelien tapaan jauhamalla liotetut, kuivatut herneet taikinaksi blenderissä. Pihvit pysyvät hyvin koossa ja pihveissä on tuoreen herneen aromia. Punajuuret antavat pihveille kauniin värin. Kaupan valmiit kasvispihvit ovat varsin kalliita, näiden pihvien raaka-aineet eivät maksa paljon. Pihvit voi pakastaa, ne ovat erinomaisia hampurilaisten välissä tai perunamuusin kera. Kuvan hampurilaisten lisukkeena on karamellisoituja sieniä ja itse tehtyä vegaanista majoneesia.
500 g kuivattuja herneitä yön yli liotettuna
2 (keitettyä) punajuurta
3 dl vettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl misotahnaa
2 tl suolaa
1 tl chilijauhetta
2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
1 tl jauhettua kurkumaa
Paistamiseen öljyä tai pullomargariinia
Huuhdo yön yli runsaassa vedessä liotetut herneet siivilässä ja kaada ne blenderiin – tässä työssä koneelta vaaditaan kunnon tehoa! Jos koneesi ei ole kovin tehokas, jauha herneet muutamassa erässä.
Lisää kaikki muut aineet blenderiin ja hurauta taikina kauniin tasaiseksi, punaiseksi massaksi. Jos käytät raakoja punajuuria, ne kannatta raastaa karkeaksi. Keitetyt voi lisätä isoina paloina.
Paista taikinasta paksuhkoja pihvejä pannulla. Käytä paistamisessa pullomargariinia tai rypsiöljyä. Lettupannulla pihveistä saa kauniin pyöreitä ja saman kokoisia.
Karamellisoituja sieniä ja sipulia
Ennen lounaan valmistusta koiran kanssa kävelylenkillä tarttui matkaan yksi napakka, nuori punikkitatti. Valmistin siitä hampurilaisiin pienen pikantin makean lisukkeen. Tällaista se mökillä on: oman lähitienoon satokauden sesonki näkyy välittömästi lautasella. Samalla tavalla voi karamellisoida kaikkia tatteja ja muita suoraan pannulle pantavia sieniä.
1 punikkitatti ja 1 pieni sipuli
2 rkl pullomargariinia
1 rkl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
Puhdista tatti ja paloittele. Silppua sipuli. Lisää ne pienelle pannulle margariinin kanssa. Kuumenna ja kääntele niitä pannulla, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää pannulle hunaja ja etikka. Jatka kypsentämistä pienellä lämmöllä, kunnes sienet ja sipuli ovat saaneet hieman väriä. Mausta suolalla ja pippurilla.