Piirakat ovat löhes universaali ilmiö: taikinan täytteeksi suolaistaa tai makeaa, mitä saatavilla sattuu olemaan. Elokuu on yltäkylläisyyden aikaa: marjat kypsyvät, metsistä löytyy ainakin tatteja, puutarhan sato alkaa valmistua nautittavaksi. Naapurikorttelin aasialaiskaupan sienisoijakastike on vienyt minut mukanaan, se antaa ihanan umami-aromin ruokiin.
Täytteeseen voi käyttää myös esimerkiksi silputtua kesäkurpitsaa, kaaleja tai paprikaa. Piiras sopii kaikille sienten ystäville ja myös vegaanille.
Sieni-härkispiiras
Pohja:
4 dl sämpyläjauhoja
100 g margariinia
1/2 tl suolaa
3/4 dl kylmää vettä
Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Nypi sormilla margariini jauhojen joukkoon, lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Taputtele taikina lautaselle pyöreäksi levyksi ja pistä jääkaappiin lepäämään täytteen valmistamisen ajaksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kaupan valmista suolaista piirastaikinaa.
Täyte:
3 rkl kasviöljyä
2 dl puuroriisiä
3 dl vettä
2 dl kaurakermaa
pari tattia paloiteltuina, omassa liemessään kokoon keitettynä
1 punasipuli silputtuna
1 tomaatti kuutioina
1 laakerinlehti
3 rkl (sieni)soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 pkt härkistä
mustapippuria myllystä
Kourallinen tuoretta basilikaa silputtuna
Mittaa kattilan pohjalle öljy, kuullota kuumassa öljyssä sieniä ja sipuleita parin minuutin ajan. Lisää laakerinlehti, riisi ja vesi, kypsennä 15-20 minuuttia, kunnes riisit ovat pehmenneet. Lisää loput aineet ja sekoita täyte.
Kauli pohjataikina leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi, joka ulottuu suuren piirasvuoan reunoille asti. Nosta taikinalevy leivinpaperin kanssa suureen piirasvuokaan, painele se reunojen ja pohjan myötäiseksi. Kaada täyte pohjan päälle, tasoita pinta. Kypsennä 225 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.