Upean oranssi hokkaido-kurpitsa on minulle tämän sysksyn uutuus raaka-aineena. Kurpitsa hehkuu punakeltaista väriä niin pinnalta kuin sisältäkin. Räntäsateen kostuttaman kävelyn jälkeen päätin valmistaa tästä kaunokaisesta pilahvia Lähi-idän aarreriisin tapaan. Pilahviin sopivat toki muutkin kurpitsat, voit korvata sen myös kotoisella porkkanalla. Porkkanan kanssa on oltava tarkkana, ettei se pääse kypsymään liian pehmeäksi ja kadota samalla makuaan.
puolikas hokkaido-kurpitsa eli noin 400 g
2 pienehköä punasipulia
3 valkosipulinkynttä
8 pehmeää, kuivattua aprikoosia
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl mustapippuria
1 tl kurkumaa
(ripaus sahramia)
muutama kardemumman palko tai 0,5 tl jauhettuna
2 tl jeeraa
1 kanelitanko
0,5 dl rypsiöljyä
1,5 tl suolaa
6 dl vettä
3 dl basmatiriisiä
koristeluun 0,5 dl kuorellisia manteleita, lehtipersiljaa, 20 g voita
1 dl mango-appelsiinimehua
Kuori ja paloittele kurpitsa noin 2 cm x 2 cm paloiksi. Viipaloi kuoritut valkosipulinkynnet ja paloittele kuoritut sipulit. Lorauta öljy laakeaan kasariin, anna sen kuumeta ja lisää mausteet. Anna niiden kuumentua makujen avautumiseksi, lisää sitten sipulit, vähän ajan päästä kurpitsat ja halkaistut aprikoosit. Lisää vesi, anna kypsyä kannen alla noin 12 minuuttia. Lisää sen jälkeen riisi ja kypsennä kohtalaisella lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Lisää lopuksi suola ja mehu, jätä kannen alle hautumaan 10 minuutiksi. Kuumenna sillä välin pannulla voi, lisää pitkittäin halkaistut mantelit, lopuksi persiljan lehviä.
Annostele pilahvia kauniisiin kulhoihin, ripottele päälle tulikuumat mantelit ja persiljat. Ne ovat mukavana vastapainona makean mausteiselle riisille. Nauti vastalääkkeenä pimeälle vuodenajalle!