Kun helleraja ylittyy lämpömittarissa niin sisällä kuin ulkona, ajatus lämpimästä tai ruuasta tai hellan äärellä hääräämisestä ei innosta. Kylmistä aineksista valmistuu ruokaisa ja raikas salaattilounas, aineksina muun muassa lähimetsän sieniä ja purkkipapuja. Papusalaatin henkinen koti on Espanjassa, sienisalaatti edustaa perinteistä suomalaista keittiötä hieman kevyempänä versiona. Molemmat voi valmistaa täysin vegaanisina.
Raikas papusalaatti
1 prk suuria valkoisia papuja
1 prk kikherneitä
4 suurta tomaattia
1/2 kurkku
kourallinen rouhittuja saksanpähkinöitä
2 viipaletta edellisen päivän leipää
nippu tuoreita yrttejä: persiljaa, ruohosipulia, basilikaa
Kastike:
1 rkl dijon-sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa tai tummaa sokeria
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1/2 tl suolaa
1 tl Tabascoa
1 tl kuivattua timjamia
3 valkosipulinkynttä hienottettuna
Sekoita ensin kastikkeen kaikki aineet salaattikulhossa hyvin. Valuta pavut ja lisää kastikkeeseen. Kuutioi tomaatit, kurkku ja leipä, sekoita papujen joukkoon. Lisää lopuksi silputut yrtit ja anna vetäytyä jonkin aikaa jääkaapissa.
Sienisalaatti
1 litra rouskuja
1 sipuli
2 rkl tuorejuustoa
1 dl Keso-raejuustoa
1 rkl valkoviinietikkaa
muutama persiljanoksa silputtuna
mustapippuria myllystä
Leikkaa rouskut neljään osaan ja ryöppää niitä suolatussa vedessä 5 minuutin ajan. Huuhtele lävikössä kylmällä vedellä niin, että sienet jäähtyvät. Leikkaa sienet ja sipuli hienoksi.
Sekoita tuorejuusto, Keso, etikka ja pippuri pienessä kulhossa. Lisää silputut sienet, sipulit ja persilja kulhoon ja sekoita.
Vegaanisen sienisalaatin teet maustamattomasta kauratuorejuustosta, käytä koko purkillinen tähän määrään.