Kotimaisista kuivatuista herneistä syntyy herkullinen mureke, vaikkapa joulupöytään. Hernemureke on fennovegaaninen vastaisku soijatuotteille! Mureketaikinasta voi myös paistaa rapeapintaisia pihvejä lettupannulla.
Hernemureke, 4-6 hengelle
500 g kuivattuja herneitä
2 sipulia
4-6 valkosipulinkynttä
2 dl kaurakermaa
1/2 dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
2 tl savupaprikajauhetta
Vuoan voiteluun margariinia
Liota herneitä runsaassa kylmässä vedessä 10-12 tuntia, huuhtele herneet lävikössä.
Jauha herneet hienoksi massaksi yhdessä kaikkien muiden aineiden kanssa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella korkeassa kulhossa.
Voitele irtopohjavuoan reunus tai kakkuvuoka, joka sopii mainiosti joulupöydän murekkeelle. Lusikoi murekemassa vuokaan. Jos käytät irtopohjavuoan reunusta, aseta se uunipellille levitetyn leivinpaperin päälle. Voit painella murekkeen pinnalle koristeeksi esimerkiksi saksanpähkinöitä, oliiveja, kokonaisia valkosipulinkynsiä tai paprikarenkaita.
Kypsennä mureketta noin tunnin ajan 200 asteen lämmössä, uunin alimmalla tasolla. Anna murekkeen asettua kymmenisen minuuttia, irrota sitten reunus tai kumoa mureke vuoasta. Metsäsienikastike ja keitetyt perunat tai tattari sopivat hyvin murekkeen tykötarpeiksi.