Jouluna voi syödä muutakin kuin perinteisiä jouluruokia! Tämä suolaisen piirakan ohje muuntautuu moneksi. Sienten sijaan sen täytteeseen voi upottaa loput kinkusta ja juustotarjottimesta, keitettyjä kasviksia ja jopa rosollin tai porkkanalaatikon tähteet.
Toisen piirakoista tein lahjaksi mökkinaapureille, sen täytteeseen lisäsin hieman suikaloitua kylmäsavuporoa. Piirakan voi valmistaa myös vegaaniseksi käyttämällä kasvipohjaisia tuotteita ja korvaamalla munat kikhernejauholla. Pohjan voi valmistaa gluteenittomasta kaurasta, lisää 1/2 tl ksantaania taikinan rakenteen vahvistamiseksi.
Kun uunin lämmittää, kannattaa siellä paistaa kerralla ja peräkkäin mahdollisimman paljon joulupöydän antimista sähkön käytön optimoimiseksi.
Herkkutattipiirakka
Pohja:
3,5 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
100 g margariinia
1 muna
1/2 dl kylmä vettä
Täyte:
reilu kourallinen kuivattuja herkkutatteja
2 prk kermaviiliä (2%) tai kaurafraichea
2,5 dl kevytkermaa tai kaurakermaa
3 munaa tai 1 dl kikhernejauhoja
2 rkl maissitärkkelystä
1 dl juustoraastetta (esim vegaanista)
1 pieni sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi silputtuna
2 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Käytä paistamiseen korkeareunaista irtopohjavuokaa, jonka pohjalle pingotat leivinpaperia niin, että reunat pilkistävät reunan ja pohjan välistä. Näin saat piirakan siististi siirrettyä tarjoiluvadille. Voitele vuoan reunat margariinilla.
Sekoita kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe, nypi sormilla niiden joukkoon huoneenlämpöinen margariini. Lisää muna ja vesi, sekoita tasaiseksi taikinaksi, mutta älä vaivaa taikinaa. Anna taikinan levätä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan.
Sekoita täytteen aineet kulhossa takaiseksi. Kuivatut sienet pehmenevät uunissa kypsennyksen aikana.
Painele taikina vuoan pohjalle ja ylös reunoille asti, kostuta sormia tarvittaessa, jos taikina tarttuu sormiin. Kaada täyte vuokaan. Kypsennä 180 asteessa uunin alimmalla tasolla ritilän päällä noin tunnin ajan. Anna piirakan vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua.