Ensimmäistä kertaa elämässäni minulla on ollut tilaisuus seurata pääsiäisviikon viettoa Espanjan Malagassa. Palmusunnuntaista lähtien joka päivä yötä myöten kadut täyttyvät kulkueista, joissa eri veljeskuntien edustajat kantavat tuhansien kilojen painoisia pyhimyskuvia.

Kulkueen menoa rytmittää kymmenien puhallinsoittajien ja rumpalien soittokunta. Kantajia seuraa satojen katuvien seuraajien kulkue, joka on pukeutunut kaapuihin ja kasvot peittäviin, teräväkärkisiin huppuihin, jotka on kovikkeilla saatu pysymään pystyssä. Meillä työväen vappukulkueet jäävät kalpeakai aavistukseksi tästä menosta! Pääsiäisen ruokakulttuuri ei sen sijaan juurikaan näy ravintoloiden tarjonnassa tai kaupoissa.

Pääsiäinen on pohjoisessa pitkän talven ja pimeän jälkeen kevään ja valon juhla, jolloin luonto herää eloon ja ihmisetkin kuoriutuvat talvihorroksesta. Jatta Heinlahti, Kristiina Hemminki ja Anneli Myller ovat koonneet yksiin kansiin kaikki kevään juhlasta. Heidän kirjassaan  Iloista pääsiäistä (Tammi 2018) on asiaa pääsiäisen perinteistä, kaupunkikanoista sekä paljon ohjeita yhteiseen askarteluun ja pääsiäisherkkuihin mämmistä pashaan ja lohikulibjakaan, pääsiäispikkuleivistä pinaattikohakkeeseen ja lampaanviuluun. Tämä on maino tuliainen pääsiäisvierailuille! Tuliaisiksi sopivat myös nämä kuviopiparit, joiden kuorrutteen voi värjätä haluamansa pastellinsävyiseksi.

”Kuviopiparit, 25-35 kpl, niiden koosta riippuen

Taikina

200 g huoneenlämpöistä voita

3 dl sokeria

3 kananmunaa

8 dl vehnäjauhoja

1/2 tl soodaa

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl vaniljasokeria

1 sitruunan kuoriraaste

  1. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Lisää munat taikinaan yksitellen, koko ajan vatkaten.
  3. Sekoita jauhoihin sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja sitruunan kuoriraaste.
  4. Lisää jauhoseos munavahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  5. Laita taikina tekeytymään jääkaappiin ainakin 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.
  6. Ota taikinasta pala kerrallaan kaulittavaksi. Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi (noin 3 mm) ja ota siitä pääsiäiseen sopivilla muoteilla haluamiasi kuvioita.
  7. Paista piparit 175 -asteisen uunin keskitasolla, leivinpaperilla vuoratulla pellillä 8-12 minuuttia, kuvioiden koosta riippuen.
  8. Jäähdytä piparit ennen koristelua.

Sokerikuorrute eli pikeeri

1 munanvalkuainen

3,5 dl tomusokeria

muutama tippa sitruunamehua (tai sitruuna-aromia)

elintarvikeväriä

  1. Sekoita kaikki ainekset väriä lukuunottamatta voimakkaasti vatkaten. Jos haluat useampaa väriä, jaa kuorrute eri kippoihin ja värjää jokainen kipollinen erikseen.
  2. Laita kukin kuorrute pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen pieni reikä.
  3. Aloita koristelu isoista väripinnoista: pursota ensin ääriviivat, täytä sitten koko kuvio kuorrutteella. Kostean pinnan päälle voi ripotella nonparelleja tai strölliä koristeeksi.
  4. Anna koristeltujen piparien kuivua seuraavaan päivään.”

Jokainen kutsujen järjestäjä on saanut tottua siihen, että vähänkin isomman porukan joukossa on monenlaisia ruokavaliota noudattavia ihmisiä. Laktoosittomuus on nykyisin helppo toteuttaa ja se sopii kaikille. Vaikeuskerroin kasvaa, kun yhä useampi tavanomaisista raaka-aineista on kiellettyjen listalla. Mitä tarjota vegaanille keliaakikolle tai ärtyneestä suolesta kärsivälle?

Kati Koskisen Pink Lemonin parhaat – Herkkubuffet kaikille (valokuvat Helena Eslon, Moreeni 2018) on oiva apu kaikille sopivien tarjoilujen loihtimiseen. Reseptit on jaettu tilanteen ja aterian mukaan: aamiainen, Afternoon tea, Puutarhajuhlat, Sadonkorjuujuhlat, Hääbuffet, Lastenkutsut ja Uudenvuoden vastaanotto. Kunkin luvun yhteenvedossa kerrotaan lyhenteiden avulla, mihin ruokavalioihin reseptit soveltuvat.

Myös erikoisruokavalioiden raaka-aineita esitellään kirjan alussa. On tärkeää ymmärtää, että keliaakikko ei todellakaan kestä hippustakaan gluteenia, ärtyvästä suolesta kärsivällä kyse on taas ärsyttävien aineiden kokonaismäärästä, jota ruokailija voi itse hallita kokemuksensa perusteella. Maistiaiseksi kirjasta valitsin helposti kaikille sopivan parsapiiraan:

”Parsapiiras, 10 hengelle, vuoan halkaisija 22 cm

150 g (vegaanista) margariinia

50 g maitorahkaa tai soijajugurttia

170 g gluteenitonta jauhoseosta

1 1/2 tl suolaa

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl psylliumia

Sekoita huoneenlämpöinen margariini ja rahka tai soijajugurtti. Sekoita kuivat aineet ja yhdistä margariiniseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna levätä kylmässä vähintään tunti.

Kauli taikina 5-6 mm paksuksi levyksi ja levitä voideltuun vuokaan niin, että pohja nousee reilusti myös reunoille (tai painele taikina levyksi sormenpäillä reunoille asti).

Täyte

3 munaa ja 2 dl ruokakermaa tai 400 g soijajugurttia

150 g laktoositonta tai vegaanista juustoraastetta

1 tl suolaa

pippuria myllystä

kevätsipulin varsia

nippu vihreää pastaa

Kuori parsa varovasti ja pilko kevätsipulin varret. Sekoita munat ja kerma tai soijajugurtti juustoraasteen ja mausteiden kanssa.

Täytä piiraspohja: levitä pohjalle pilkottua kevätsipulia, asettele sitten parsan varret ja kaada varovasti täytemassa päälle.

Paista 175 asteessa noin tunti. Mikäli piiraan pinta alkaa saada liikaa väriä, voit peittää sen foliolla paistamisen puolivälissä. Anna Piiraan jäähtyä ja hyytyä hyvin ennen tarjoilua.”

Makeaksi lopuksi vielä blogistin oma, kuvassakin näkyvä pääsiäiskakku, jossa maistuvat suklaa ja appelsiini!

Keltainen pääsiäiskakku

Kakkupohja, vuoan halkaisija 16-20 cm

3 munaa

1,5 dl sokeria

1/2 dl perunajauhoja

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

3/4 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

Voitele vuoan reunat, leikkaa ruoan pohjalle sen kokoinen pala leivinpaperista. Pane uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sekoita jauhot ja kaakao tasaiseksi, ota siivilä valmiiksi esille. Vaahdota munat ja sokeri tukevaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon, sekoita hellävaroen lastalla. Kaada taikina vuokaan, kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla reilut puoli tuntia. Kokeile kypsyyttä tikulla: kypsästä kakusta ei irtoa tikkuun mitään.

Kumoa kakku vuoasta muutaman minuutin kuluttua, kun olet ottanut sen uunista. Anna jäähtyä täysin, leikkaa kakku sitten halki kahdeksi levyksi.

Täyte:

2,5 dl Flora vispiä

1 luomuappelsiinin hienoksi raastettu kuori

1/4 dl sokeria

vähän keltaista elintarvikeväriä

1,5 dl appelsiinimarmeladia

1/2 dl appelsiinimehua

20 g tummaa suklaata raasteena

pääsiäismunia tai makeisia koristeeksi

Pese appelsiini hyvin kuumalla vedellä ennen kuoren raastamista! Vaahdota Flora vispi kovaksi vaahdoksi, mausta appelsiininkuoriraasteella ja sokerilla, värjää hennon keltaiseksi.

Pane alempi kakkupohjalevy tarjoiluvadille, kostuta puolella appelsiinimehusta. Levitä päälle puolet appelsiinimarmeladista ja muutama ruokalusikallinen appelsiinivaahtoa. Pane toinen kakkupohja edellisen päälle, kostuta, levitä marmeladin loppu sen päälle. Kuorruta kakku lopulla vaahdolla joko lastalla levittäen tai pursottamalla. Ripottele reunoille suklaaraastetta ja koristele pääsiäiseen sopivilla namuilla. Anna makujen tasaantua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään kuvun alla.