Pähkinäinen hedelmäleipä
5 dl vettä
20 g hiivaa
1,5 mämmi- ja leipämaltaita
2 tl suolaa
0,5 dl leipäsiirappia
0,5 dl rypsiöljyä
1 dl ruisjauhoja
9-10 dl vehnäjauhoja
2,5 dl pähkinöitä (hassel, cashew, saksan)
2,5 dl kuivattuja hedelmiä paloiteltuina (viikunoita, taateleita, luumuja)
Voiteluun kananmunaa
Tämä mehevä leipä maistuu vaikka ihan sellaisenaan, vielä ihanampaa se on kunnon juuston kera. Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää maltaat, suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. Sekoita voimakkaasti. Lisää vehnäjauhot parissa kolmessa erässä. Vaivaa taikinaa käsin tai koneella 10 minuutin ajan. Jätä nousemaan liinan alle kaksinkertaiseksi.
Vaivaa nousseesta taikinasta ilmakuplat pois jauhotetulla leivinpöydällä. Taputtele taikina kahdeksi levyksi, levitä pähkinät ja hedelmät taikinan päälle. Taittele taikinan reunat niin, että täytteet jäävät piiloon. muotoile taikinat limpuiksi, varo rikkomasta paketteja. Makeat hedelmät kärähtävät helposti, jos ne tulevat pintaan. Pane limput leivinpaperin päälle pellille nousemaan pellille tunnin ajaksi. Voitele vatkatulla kananmunalla. Paista 180 asteella noin 45 minuutin ajan.