Punajuuri sopii joulunajan risottoon kuin tonttulakki päähän. Valmistin hunajasta ja balsamicosta lisukkeeksi siirapin antamaan särmää juureksen makean pehmeälle maulle. Suolaiset juustolastut risoton pinnalla täydellistavät makean, hapokkaan ja suolaisen kolminaisuuden. Maustepippuri ja kardemumma tuoksuvat vienosti joululle. Loistava tarjottava pakkaspäivänä tai vaikka laatikoiden sijaan joulupöydässä. Risoton voi tehdä samaan tapaan myös porkkanoista, saat kauniin oranssinkeltaisen risoton.
Punajuuririsotto
2 rkl oliiviöljyä
2 punajuurta
2 valkosipulinkynttä
1 varsisellerin varsi
2,5 dl risottoriisiä
7,5 dl hyvää kasvislientä
suolaa maun mukaan
1 tl maustepippuria
ripaus kardemummaa
2 rkl pehmeää vuohenjuustoa
Lisukkeeksi 50 g pecorino-juustoa lastuina
Balsamicosiirappi
1 dl tummaa balsamico-etikkaa
2 rkl hunajaa
Kuori ja silppua punajuuret karkeaksi silpuksi, viipaloi valkosipulinkynnet ja varsiselleri. Veistä pecorino valmiiksi lastuiksi ja lämmitä tarjoilulautaset. Kuumenna kasvisliemi kiehuvan kuumaksi toisessa kattilassa. Kuullota kasviksia öljyssä muutama minuutti, lisää riisi ja kolmasosa liemestä. Anna kypsyä tasaisesti kiehuen, sekoita risottoa pohjaa myöten usein oikean koostumuksen aikaansaamiseksi. Heti kun neste näyttää imeytyneen, lisää kuumaa lientä risottokattilaan, kypsennä risottoa paketin ohjeen mukainen aika. Valmis risotto on varsin valuvaa rakenteeltaan. Tarkista suola, lisää mausteet ja vuohenjuusto, anna vielä kiehahtaa ja varmista juuston sekoittuminen.
Risoton kypsyessä valmista balsamicosiirappi pienessä kattilassa liedellä keittäen kasaan etikka ja hunaja noin puoleen alkuperäisestä määrästä. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa sen korkeassa mukissa mikrouunissa noin kaksi minuuttia, kahdessa jaksossa – päästä välillä höyrystynyt kosteus uunista.
Annostele siirappi lautasille koristeellisiksi roiskeiksi, lusikoi risotto niiden keskelle ja asettele juustolastut päälle. Nauti heti!