Nyhtökaura nostatti viime keväänä markkinoille tultuaan suuren innostuksen, käytönnössä ongelmana on ollut sen heikko saatavuus. Helpommin kaupoista löytyvä härkis ajaa mielestäni saman asian ruoanlaitossa, nyhtökauraa olen päässyt kokeilemaan vain kolmen  rasiallisen verran. Huhujen mukaan sitä saattaa saada lauantaisin jostain Oulun marketeista, mutta en ole osunut niihin oikeaan aikaan.

Kaisa Nieminen (teksti) ja Sami Repo(valokuvat) ovat tehneet kokonaisen kirjan nyhtökaurareseptejä vaivattomaan arkiseen ruoanlaittoon: Nyhtökauraa! (Moreeni 2016). Mukana on nyhtisreseptien lisäksi myös mainioita kauraisia jälkiruokaohjeita – pähkinäiseltä maistuva kaura sopii todella hyvin herkkujen raaka-aineeksi.

Kaura on yksi ekologisimmista viljelykasveistamme, lisäksi se on todellista superruokaa: paljon proteiinia, rautaa, kivennäisaineita ja sydänystävällistä kuitua. Nämä kauran hyvät ravintoaineet on tiivistetty nyhtökaurassa, kaurahiutaleita monikäyttöisemmässä muodossa. Vaikka minä tunnustan rakastavani tavallista kaurapuuroa muutenkin kuin aamiaisruokana! Ja loppukesän kaura-omenapaistos vaniljakastikkeen kera on jälkkäreiden aatelia.

Nyhtökaura-kirjan kohderyhmänä eivät ole vegaanit vaan lakto-ovo-vegetaristit tai lihankulutustaan kriittisesti tarkkailevat sekaravinnon syöjät, sillä monissa ohjeissa käytetään maitotuotteita ja munia.

Vegaanihaasteen elähdyttämille valitsin kirjasta maistiaiseksi vietnamilaista katuruokaa eli mehukkaat täytetyt patongit sekä niiden täytteeksi käytetyt, muuhunkin sopivat pikkelöidyt porkkanat. Porkkanat voi valmistaa jo edellisenä päivänä, niin ne ehtivät maustua kunnolla.

Vegaanisen majoneesin valmistus käy sauvasekoittajalla nopeasti:

Sekoita korkeassa, kapeassa kulhossa 3/4 dl soijamaitoa, 1 rkl vegaanista sinappia, 1 rkl viinietikkaa, 1/2 tl suolaa ja 1/2 tl sokeria. Pane sauvasekoitin astiaan, nestepinnan alapuolelle ja kaada joukkoon ohuena nauhana 2 dl rypsiöljyä sauvasekoittimella koko ajan sekoittaen. Majoneesi säilyy jääkaapissa noin kuukauden. Valkosipulin ystävä voi sekoittaa maitoseokseen sauvasekoittajalla muutaman kuoritus valkosipulinkynnen.

Vinkki ikkunatarhureille: kevätsipulinvartta saat kasvatettua nuutuneista sipuleista: sipulit multaan kukkaruukkuun ikkunalaudalle ja muutamassa päivässä vihreät versot ovat kasvaneet käyttövalmiiksi.

”Vietnamilainen nyhtökaura bánh mi

1 patonki tai 2 esipaistettua patonkia

Täytteet:

1/2 pkt inkiväärillä maustettua nyhtökauraa

1/2 dl majoneesia

2 kevötsipulinvartta

pikkelöityä porkkanaa

1/2 kurkku

1 ruukku tuoretta inkivääriä

1 punainen chili

Tee patongin keskelle syvä pitkulainen viilto. Jos käytät esipaistettuja patonkeja, paista ne ensin ja anna jäähtyä. Voit myös paahtaa aukileikattuja patonkeja uunissa 200 asteessa 5 minuuttia.

Voitele sisus majoneesilla. Lisää väliin pannulla tai mikrossa lämmitettyä nyhtökauraa, hienonnettua kevätsipulia, pikkelöityä porkkanaa, suikaloitua kurkkua, tuoretta korianteria ja viipaloitua chiliä.

Pikkelöidyt porkkanat

1 dl vettä

1/2 dl valkoviinietikkaa

1/2 dl sokeria

2 porkkanaa

1/2 tl

Pane vesi, etikka ja sokeri kattilaan. Kuumenna sen aikaa, että sokeri sulaa. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Lisää liemeen porkkanat ja suola. Anna marinoitua huoneenlämmössä tunnin ajan. Kaada kannelliseen lasipurkkiin ja siirrä kylmään, kun liemi on jäähtynyt.”