Parhaat asiat ovat usein yksinkertaisia. Niin tämäkin kakku: perinteinen sokerikakku, välissä omenasosetta ja päällä italialainen marenki. Marengin voi yhtä hyvin jättää valkoiseksi, kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaiset italialaisessa marengissa. Kakku on täysin maidoton ja vähärasvainen, sokeria siinä on kyllä runsaasti.
Löysin Italian reissusta 16 cm halkaisijaltaan olevat, alumiiniset kakkuvuoat. Linda Lomelino käyttää juuri tätä vuokakokoa kirjansa Taivaalliset täytekakut ohjeissa. Sopivan kokoinen kakku pienempäänkin talouteen! Kun kakkupohjat paistaa kahdessa vuoassa, nousevat ne paremmin kuin sama määrä taikinaa yhdessä vuoassa. Jos valmistaa paljon kakkuja, voi olla hyvä idea hankkia kakkuvuokia kaksin kappalein. Kakkupohjan voi paistaa 26 cm halkaisijaltaan olevassa vuoassa, tuloksena on laakeampi ja matalampi kakku.
Kakkupohja, 2 kpl pohjia, halkaisija 16 cm
4 luomumunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoa
1 dl vehnäjauhoja
1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria
Täytteeksi 3 dl omenasosetta
Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa kakkuvuokien pohjalle leivinpaperista pohjan kokoiset palat. Älä voitele vuokia, kakut nousevat paremmin tarttuessaan reunoihin kevyesti kiinni. Sekoita jauhot ja halkaistun vaniljatangon raaputetut siemenet keskenään.
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri tukevaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhoseos munavaahtoon, sekoita lastalla varovasti nostellen. Jaa taikina kahteen vuokaan, pane uunin alimmalle tasolle ritilän päälle paistumaan puoleksi tunniksi.
Anna kakkupohjien asettua muutama minuutti uunista ottamisen jälkeen. Irrota kakkupohjat vuokien reunoista varovasti ohuella veitsellä. Kumoa kakut leivinpaperin päälle jäähtymään. Halkaise jäähtyneet pohjat kahtia.
Kuorrutteeksi: Italialainen marenki
4 valkuaista
250 g sokeria
1,2 dl vettä
1 vaniljatanko tai 1 rkl vaniljasokeria
Vaahdota huoneenlämpöiset valkuaiset ja vaniljansiemenet pehmeäksi vaahdoksi. Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, sekoita muutaman kerran ja kuumenna 123 asteeseen. Kun sokeriliemi on noin 115-asteista, vaahdota valkuaisvaahtoa hieman kovemmaksi. Kaada 123-asteinen sokeriliemi valkuaisvaahto täydellä teholla vatkaten, kohdista liemi vaahdon keskiosaan. Jos kaadat sen reunaa myöten, saattaa se jähmettyä reunaan kiinni. Jatka vaahdottamista, kunnes marenkimassa alkaa jäähtyä ja on koostumukseltaan kiinteää ja kauniin kiiltävää. Massa on niin tanakkaa, että pursotettaessa korkeatkin huiput säilyttävät muotonsa.
Kakun kokoaminen:
Nosta alin pohja tarjoiluvadille, levitä sen päälle 1/4 omenasoseesta, lisää kolme muuta pohjalevyä ja loppu omenasose samalla tavalla. Painele kakkua kevyesti, että saat siitä tasaisen ja pinnaltaan vaakasuoran. Levitä tai pursota italialaista marenkia kakun reunoille ja päälle. Paahda pintaa kevyesti kaasupolttimella, koristele pääsiäismunilla. Anna kakun vetäytyä viileässä muutama tunti makujen tasaantumiseksi.