Kakkuvuoassa paistettu mureke on sievä!

Kakkuvuoassa paistettu mureke on sievä!

punajuuripatee avattu

Kotimaiset juurekset alkavat kevättä kohti käydä jo hieman ylivuotisen oloisiksi. Murekkeessa tai hienommin sanottuna patéssa ne toimivat erinomaisesti. Murekkeen juju on juuresten paahtaminen uunissa kypsiksi: niistä haihtuu nestettä ja murekkeesta tulee täyteläisen makuinen ja rakenteeltaan kiinteä. Ohjetta voi muunnella mielensä mukaan juureksia vaihtelemalla, myös juuriselleri sopii hyvin mukaan.

 

Mureke paahdetuista juureksista

400 g punajuuria

400 g porkkanoita

200 g palsternakkaa

1 sipuli hienonnettuna

1 tl timjamia

1 tl paahdettua paprikajauhetta

0,5 tl valkopippuria

2 tl suolaa

2 dl kuohukermaa

6 munaa

0,5 dl perunajauhoja

voiteluun voita

Kuori juurekset ja paloittele ne kahteen, kolmeen osaan. Lado ne leivinpaperin päälle uunipellille, kypsennä uunin keskiosassa 180 asteessa noin 40-50 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmenneiltä.

Kaada kypsät juurespalat kulhoon, lisää muut ainekset ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Kaada massa voideltuun vuokaan ja kypsennä 175 asteessa vesihauteessa noin tunti. Vesihauteen teet näin: pane uunin alimmalle tasolle syvä uunipelti, aseta murekevuoka pellille. Kaada kiehuvaa vettä pellille niin paljon, että se ei uhkaa läikkyä reunojen yli. Mureke kypsyy vesihauteessa hellavaraisemmin ja lopputuloksesta tulee mehevä.