Pehmeiksi hautuneita muikkuja briossisämpylän välissä

Pehmeiksi hautuneita muikkuja briossisämpylän välissä

Maailmalla parhaat hampurilaiset tehdään tänään briossisämpylöistä, joiden valmistaminen ei ole perinteistä pullaa kummempi juttu. Jos maltat kohottaa taikinan yön yli jääkaapissa, saat palkkioksi erityisen maukkaat sämpylät. Hampurilaiset kootaan työntämällä kypsiä, mausteisia muikkuja sämpylöiden väliin niin paljon kuin mahdollista, yrttimajoneesin voi annostella snapsilaseihin, kylkeen sopii kaalisalaatti ja raakana paistetut perunalohkot. Kuvan tummanpuhuvat potut on tehty blue kongosta, nimensä mukaan läpisinisestä perunalajikkeesta.

Briossisämpylät, 20 kpl

5 dl huoneenlämpöistä vettä

2 pss kuivahiivaa

3 munaa

2 tl suolaa

2 rkl sokeria

200 g voita

18-19 dl. Vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää sokeri, munat ja puolet jauhoista, vaivaa muutama minuutti koneella tai käsin. Leikkaa voi juustohöylällä lastuiksi, lisää muutama lastu kerrallaan ja vaivaa, helpoiten tämä onnistuu koneella. Lisää suola ja loput jauhoista, vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Taikina saa jäädä varsin pehmeäksi, jotta sämpylöistä tulee kuohkeita.

Anna taikinan kohota huoneenlämmössä kaksinkertaiseksi, tai yön yli jääkaapissa. Kaada kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle, hiero siitä ilmakuplat pois. Muotoile taikina tangoksi ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi, pyörittele sämpylöiksi. Voitele munankeltuaisella, paista 220 asteessa uunin keskiosassa noin 20 minuuttia, kauniin ruskeiksi.

 Nyhtömuikut

Ei näistä muikuista muuta nyhdetä kuin päät ja sisuskalut pois, ruodot pehmenevät kypsennettäessä. Idea on sama kuin nyhtöpossussa, pitkä kypsennysaika pehmentää kalat ruotoineen suussa sulaviksi.

500 g perattuja muikkuja ruotoineen

2 sipulia karkeaksi paloiteltuna

4 rkl kasviöljyä

2 tl suolaa

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

0,5 tl chiliä

2 tl savupaprikajauhetta

1 tl mustapippurirouhetta

1 tl jeeraa

2 tl fariivisokeria

2 rkl soijakastiketta

1 laakerinlehti

Sekoita muikkuja lukuunottamatta muut aineet kannellisessa uunivuoassa. Lisää muikut sekoittaen niitä niin, että mausteseos on tasaisesti jakaantunut. Pane kansi päälle, anna kalojen kypsyä 170 asteisessa uunissa noin kaksi tuntia. Älä availe kantta välillä, ettei kosteus karkaa vuoasta!

 Yrttimajoneesi

1 keltuainen

1 dl kasviöljyä

Iso nippu tuoreita yrttejä: ruohosipulia, timjamia, basilikaa, tilliä

1/2 tl suolaa

1 rkl valkoviinietikkaa

Silppua yrtit kapeaan korkeaan astiaan, lisää muut aineet ja hurauta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.