Soittajille silakkaa – ja vähän muutakin!
Oulun musiikkijuhlat käynnistyivät eilen 25. kerran Tallinnan kamariorkesterin konsertilla. Olin lupautunut kokkaamaan soittajille ja huoltojoukoille iltapalaa konsertin jälkeen. Kulttuuriorganisaatioissa eivät rahat riitä ilman innokasta talkooväkeä – itse tehtynä ruoka kustansi noin neljä euroa henkeä kohti.
Illan kattauksen teemana oli lähiruoka: lähivesien kala, Tyrnävän maankuulut perunat, Koskelan kylän omenat ja oman pihan punaherukat. Ruokalistalla oli silakoita kahdella tapaa, punikkitateilla höystettyä munahyydykettä, rosmariiniperunoita, jugurttikastiketta, puusepän salaattia kostukkeenaan appelsiinikastiketta ja kahta kotitekoista leipää voiruusujen kera.
Jälkimakeana oli tarjolla kotoisia korvapuusteja ja kanelikermalla kuorrutettuja omenaleivoksia.
Appelsiiniaromisen limpun kehittelin silakkapitoisen aterian tykötarpeeksi, omistan sen täten juhlallisesti Oulun musiikkijuhlille. Maltaat ja siirappi muistuttavat saaristolaisleivästä, mutta rakenne on kuohkeampi. Makua antavat appelsiinin raastettu kuori ja jauhettu maustepippuri. Taikina jää hyvin löysäksi, se on helpointa jakaa vuokiin kaatamalla. Leipä onnistuu pelkällä hiivallakin, mutta taikinajuuri kyllä parantaa leivän aromia ja säilyvyyttä.
Appelsiiniarominen maustelimppu, 2 suurta limppua
1,5 dl taikinajuurta
8 dl vettä
50 g hiivaa
kahden appelsiinin raastettu kuori
1 tl maustepippuria
2 dl tummaa siirappia
3 dl mämmi- ja leipämaltaita jauhettuna
5 dl ruisjauhoja
sekoita nämä löysäksi taikinaksi, vatkaa voimallisesti ja jätä huoneenlämpöön pariksi tunniksi.
Lisää nostatuksen jälkeen noin 12 dl vehnäjauhoja ja 1 rkl suolaa niin, että saat pehmeän taikinan. Kaada taikina kahteen voideltuun vuokaan (á 2 – 2,5 l), tasoittele pinta kostuteuin käsin. Anna nousta huoneenlämmössä puolisen tuntia, paista 220 asteessa noin 40 minuutin ajan. Kumoa leivät vuoista puolen tunnin jälkeen ja aseta ne ritilän päälle ylösalaisen loppuajaksi paistumaan, jotta pohjapuoli saa myös hyvän paistopinnan.
Voitele kuumat limput siirappivedellä: 0,5 dl siirappia ja 0,5 dl vettä.
Yrttikermassa hautuneet silakat
noin 800 g silakkafileitä
4 dl kuohukermaa
0,5 rkl suolaa
0,5 rkl rouhittua mustapippuria
1 rkl rosepippureita
2 rkl Provencen yrttejä
1 tl Tabascoa
1 tl suolaa
Mausta silakkafileet suolalla ja mustapippurilla. Kääri fileet rulliksi tai asettele ne kauniisti limittäin uunivuokaan. Sekoita loput mausteet kermaan ja kaada kerma silakoiden päälle. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa noin 40 minuutin ajan, kunnes kermaan tulee kauniin kullanruskeita laikkuja. Uunisilakat ovat siitä näppäriä, että ne voi tehdä valmiiksi etukäteen ja lämmittää ennen ruokailua folion suojissa.