Italialaisessa keittiössä pastan höysteenä on käytetty sitä, mitä on ollut saatavilla. Kalastajat ovat myyneet parhaan saaliinsa pois, pikkukalat ovat jääneet oman perheen särpimeksi. Silakat sopivat tähän tarkoitukseen korvaamaan sardellit ja muut Välimeren pikkukalat, usko pois!
Pastaruoka koostuu kolmesta komponentista, jotka yhdistetään juuri ennen ruokailua: kirsikkatomaattikastikkeista, silakoista ja pastasta. Laita ensin silakat marinoitumaan, tee sitten kastike ja lopuksi keitä pasta. Tärkeää on, että pasta ei joudu odottelemaan ja kaikki ainesosat ovat höyryävän kuumia.
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
3 valkosipulinkynttä raastettuna
1/2 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa, timjamia, mustapippuria
1 pihvitomaatti kuutioituna
250 g silakkafileitä
Sekoita marinadin ainekset kulhossa, lisää silakkafileet ja kääntele niitä niin, että kaikki pinnat ovat marinadin peitossa. Kun tomaattikastike on valmis, hulauta koko satsi pannulle ja paistele varovasti käännellen muutaman minuutin ajan, että fileet eivät mene rikki ja tomaattikuutioiden rakenne säilyy. Nauti taivaallisesesta tuoksusta, sitruunan ja valkosipulin liittoa voi vielä täydentää halutessaan kapriksilla.
1 prk kirsikkatomaatteja tomaattimehussa tai tomaattimurskaa
1 pieni fenkolin mukula ohuina viipaleina
1 sipuli silputtua
3 valkosipulinkynttä raastettuna
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria, timjamia
Kuumenna öljy kattilassa, lisää fenkoli ja sipulit, kuullotele muutaman minuutin ajan. Kaada mukaan tomaatit liemineen, anna muhia kannen alla hiljaa kiehuen noin 20 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa mausteet niin, että niiden maku ehtii avautua.
Keitä 300 g haluamaasi pastaa ohjeen mukaan, käytin suurta conchiglioni ririgati- pastaa, joka usein valmistetaan täyttämällä. Se on niin kauniin veistoksellista! Mutta mikä tahansa pasta käy, tuore tai kuivattu. Valuta kypsä pasta lävikössä kumoa takaisin kattilaan. Sekoita siihen kuuma tomaattikasti. Annostele pasta lautasille, lusikoi päälle silakoita liemineen. Yksinkertaista ja ihanaa!