Pikkujouluaikaan voi jo lainailla jotakin joulun makumaailmoista, mutta varsinaiset jouluherkut kannattaa säästää h-hetkeen. muuten voi käydä niin, että jouluaattona on jo mitta täynnä perinneruokia. Pizzaa voi muunnella lähes rajattomasti, pikkujoulupizzan pohja on tällä kertaa gluteeniton ja täytteenä on soijarouheella höystetty tomaattitäyte. Täytettä voi tehdä kaksikertaisen satsin ja käyttää loput pastakastikkeena.
Gluteeniton kasvispizza
Pohja:
100 g gluteenitonta taikinajuurta tai 25 g hiivaa
2,5 dl kylmää vettä
125 g kaurajauhoja
180 g maissijauhoja
1 valkuainen
1/2 dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
1 rkl psylliumia
Sekoita juuri tai hiiva sekä psylliumia lukuun ottamatta muut aineet kulhossa. Lisää lopuksi psyllium ja sekoita hyvin. Jätä huoneenlämpöön nousemaan 2-4 tunniksi, juurella leivottaessa taikina saa kohota tätäkin pidempään.
Kumoa noussut taikina öljytyllä leivinpaperilla peitetylle uunipellille, taputtele öljytyin käsin ohueksi pohjaksi.
Täyte:
3 rkl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 varsisellen varsi
1 porkkana
1 prk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl soijarouhetta
2 tl kuivattua timjamia
2 rkl balsamicoa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Pinnalle:
1 pallo mozzarellaa ohuina viipaleina
200 g fetajuustoa
pari kourallista oliiveja
Kaada öljy kattilaan, lisää silputut sipulit, varsiselleri sekä raastettu porkkana. Kuullota kasviksia hetken aikaa, lisää tomaattimurska ja pyree. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla 20 minuuttia. Lisää soijarouhe, suola, balsamico ja mausteet, kypsennä vielä varttitunnin verran.
Levitä täyte pohjan päälle, ripottele fetajuusto palasina täytteen päälle, lisää mozzarellaviipaleet ja oliivit. Kypsennä 225 asteessa uunin alaosassa puolisen tuntia.
Porkkanakakku tuoksuu joululta, mutta tuo vaihtelua perinteisten joululeivonnaisten joukkoon. Sen voi leipoa matalana versiona uunipellillä ja leikata sopivan kokoisiksi neliöiksi tai korkeana kakkuna kahvipöydän komistukseksi. Koristeilla saa kakkuun jouluista tunnelmaa, kanelin sijaan kakun voi maustaa piparkakkumausteilla. Tämän version juju on kurkuma, joka on maultaan hento, mutta tehostaa porkkanan keltaista väriä. Omenasoseen sijaan kakkuun voi käyttää hapokkuutta antamaan puolukkasurvosta.
Samalla vaivalla annoksen voi kaksinkertaistaa ja panna toisen kakun pakkaseen sopivaa hetkeä odottamaan. kotona leivottu kakku on mainio joululahja tai kyläreissun tuliainen!
Keltainen porkkanakakku
3 munaa
1, 5 dl tummaa sokeria
1,5 dl sokeria
150 g sulatettua (kernaasti hieman ruskitunutta) voita
1 dl omenasosetta
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 dl kaurahiutaleita
2 tl kanelia
1 tl kurkumaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
250 g (2-3 kpl) porkkanaa hienoksi raastettuna
Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Sulata voi, se saa kernaasti hieman ruskistua pähkinäisen aromin syntymiseksi. Sekoita kuivat aineet sokeria lukuunottamatta. Vaahdota munat ja sokerit. Lisää jäähtynyt voi ja omenasose munavaahtoon. Sekoita lopuksi mukaan kuivat aineet ja porkkanaraaste. Kaada taikina vuokaan, kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla ritilän päällä noin tunnin ajan. Kokeile kypsyyttä tikulla, kypsästä kakusta ei tartu mitään tikkuun.
Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
1 klementiinin raastettu oranssi kuori
kanelia
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään, levitä jääntyneen kakun päälle. Koristele halutessasi pipareilla, mantelimassakuvioilla tai nonparelleilla. Ripsauta pinnalle kevyesti kanelia.