Työpäivän jälkeen oli tulossa ystäviä kylään, piti saada pikaisesti ruokaa tarjolle. Kaupasssa oli tarjoushintaan tarjolla poron sisäfilettä, yhdestä fileestä tulee sopivasti syötävää neljälle. Ilahduttavaa on, että poronkasvattajat ovat ryhtyneet luomaan omaa myyntiverkostoaan ja jalostavat poron lihat kuluttajaystävälliseen muotoon. Pohjoisen poro on ekologisesti kestävintä lihaa, mitä voi kuvitella kaupasta löytävänsä. Mitä pidemmälle tuottajat itse pääsevät jalostusketjussa, sitä paremman korvauksen he saavat kovasta työstään!
Lisäkkeeksi tein valmiista piirastaikinasta punajuuripiiraan ja puolukoita kirpakan kastikkeen. Työjärjestys: ensin piiras, sen paistuessa puolukkakastike, lopuksi poron paistaminen vetäytymisaikoineen. Piiraasta riittää syötävää seuraavaksikin päiväksi vaikka eväsrasiaan.
Punajuuripiiras
1 pkt valmista piirastaikinaa, tai :
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita
1 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä
Pane uuni lämpenemään 220 asteeseen. Jos teet itse taikinan, nypi voi, jauhot ja suola murumaisiksi, sekoita lopuksi vesi mukaan mahdollisimman vähän vaivaten. Jos piirastaikinaan syntyy sinkoa vaivatessa, kutistuu taikina paistettaessa. Samasta syystä taikinan täytyy saada levätä jääkaapissa puolisen tuntia ennen kaulimista.
Täyte:
1 suuri kypsentämätön punajuuri hienoksi raastettuna
3 keitettyä perunaa hienoksi raastettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 rkl voita tai kasviöljyä
2 dl kahvikermaa
2 munaa
2 mozzarella-palloa
suolaa, pippuria, timjamia
Kypsennä raasteita ja valkosipulia rasvassa kattilassa, sekoita joukkoon kerma ja anna kypsyä hiljalleen kannen alla kymmenisen minuuttia. Kaulitse sillä välin piirastaikina pyöreäksi niin, että senulottuu kunnolla piirasvuuan reunoille. Ota kattila pois lämmöllä, lisää munat ja mausteet, sekoita tasaiseksi.
Kaada täyte vuokaan. Viipaloi juustot puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, asettele viipaleet täytteeseen pystyyn niin, että osa viipaleesta jää täytteen sisään. Paista uunin keskitasolla puolisen tuntia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut ruskeaa väriä.
Puolukkakastike
1 dl puolukkasurvosta
2rkl hunajaa
2rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, pippuria
poron paistoliemet
Laita kaikki aineet kattilaan ja kuumenna, lisää paistoliemet kastikkeeseen porofileen paistamisen jälkeen.
Lopuksi paista poro:
1 poron sisäfilee
voita, suolaa, mustapippuria
foliota
Mausta filee suolalla ja pippurilla. Pane kuumalle paistinpannulle voita, paista filee kokonaisena, kääntele sitä niin, että sekä saa kauniin ulkopinnan. Sisälämpötila on makuasia, mutta yli 55 asteen mennessä uhkaa hento file kypsyä liikaa vetäytymisvaiheessa. Kääri paistettu file vetäytymään folioon sisälle 10 minuutiksi, muuten lihasnesteet karkaavat ulos.
Leikkaa filee 8 palaksi, jokaiselle ruokailijalle pari palaa. Leikkaa piiraasta annospalat, asettele poropalat niiden vierelle, valuta puolukkakastiketta kauniisti ympärille. Lisäkkeeksi sopii vielä vihreä salaatti, kuvassa on rucolaa avokadon, tomaatin ja sipulin kanssa.