Pasta on mainiota pikaruokaa joulunaluskiireissä: nopea valmistaa, kastikkeen saa aikaiseksi melkein mistä tahansa. Hieman juhlavampi pastasoosi syntyy kokonaisista katkaravuista. Syöminen on hieman vaivalloisempaa, mutta maku korvaa vaivan. Kuorista irtoaa kastikkeeseen kunnon aromit, joita kuorituissa ja moneen kertaan huuhdotuissa katkiksissa ei ole jäljellä.
Kuvan pasta on annosteltu vanhalle Arabian maisemasarjan lautaselle. Löysin niitä puoli tusinaa oululaiselta kirpputorilta – pakkohan ne oli ostaa mukaan, kun ne toivat niin mieleen Bertta-mummon pienen keittiön ja ihanat ruoat.
Punainen katkarapuspagetti
500 g katkarapuja kuorineen
1/2 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
2 varsisellerinvartta
1 sipuli
2 prk tomaattimurskaa
2 tl harissa-tahnaa tai 1 tl chilijauhetta
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua basilikaa
2-3 tl suolaa
3 rkl valkoviinietikka
puoli ruukullista tuoretta basilikaa
500 g hyvälaatuista spagettia
Mittaa oliiviöljy suurehkon kattilan pohjalle ja kuumenna. Lisää öljyyn katkaravut , silputut varsisellerit ja valkosipulit sekä harissatahna. Kääntele katkoja hetki kuumassa öljyssä.