Muhkea red velvet kakku, Make my cake-leipomon taidonnäyte

Muhkea red velvet kakku, harlemilaisen Make my Cake-leipomon taidonnäyte

New Yorkin reissulla tuli maisteltua perinteisiä amerikkalaisia täytekakkuja. Tuhdit ja makeat täytekakut ovat Missisipin ja Alabaman ruokaperinnettä, koko kansakunta on oppinut rakastamaan näitä sokeria tihkuvia kaunokaisia.

Harlemissa sijaitseva Make my Cake -leipomo on alan johtotähtiä. Ma Smithin resepteihin perustuvat kakut ovat suuria, raskaita ja makeita, yhdestä palasta saa takuulla puolet päivän energiatarpeesta. Pienestä perheyrityksestä on suosion myötä kasvanut kokonainen ketju, jolla on useampi myymälä ja jonka mehukkaita kakkuja ja sieviä kuppikakkuja myydään ainakin Harlemin alueen ravintoloissa. Sokeri ei ole ollut niukkuushyödyke alueella, jossa orjat ovat työskennelleet sokeriaruokoviljelmillä, ehkä siksi kakut ovat meikäläiseen makuun varsin makeita.

Koska Ma Smithin reseptit ovat tietenkin perhesalaisuuksia, muokkasin useasta lähteestä löytämieni ohjeiden perusteella oman version. Sen kuorrute on hieman alkuperäistä voikreemiä kevyempi. Perinteisestä ohjeesta poiketen juustokuorrutteen lisäksi välissä on vadelmahilloa ja taikinassa on maapähkinävoita ja jauhettua mantelia. Kakku on todella tuhtia, sitä syötiin kuuden hengen voimin kolmena päivänä. Sokeroitu juustokuorrute säilyttää rakenteensa hyvin jääkaapissa, kakun maku vain paranee parin päivän kylmäsäilytyksessä. Hellekelillä tämä kakku voittaa perinteisen kermakakun säilyvyydessä.

Red Velvet-kakun alkuperään liittyy lukuisia tarinoita, joiden todenperäisyydestä ei ole varmuutta. Ensimmäiset punaiseksi värjätyt kakut valmistuivat jo 1800-luvun puolella elintarvikevärien tullessa kotitalouksien käyttöön. Punainen väri on saattanut syntyä myös taikinaan käytyn viinietikan, soodan ja kaakaojauhoon reaktiosta, jossa kaakaon ruskea väri muuttuu punertavaksi.

Nykyisin kakkujen ja kuppikakkujen kuorruttena on tyypillisesti tuorejuustosta ja tomusokerista valmistettu tahna, aikaisemmin käytettiin voikreemiä. Voikereemin perustana oli maidosta ja vehnäjauhoista keitetty kiisseli, joka jäähtyneenä yhdistettiin voi-sokerivaahtoon ja maustettiin vaniljalla. Moni amerikkalainen kakkublogisti vannoo edelleenkin voikuorrutteen nimeen.

Red Velvet

Pohjat:

5,5 dl vehnäjauhoja

3 rkl kaakaojauhetta

2 rkl vaniljasokeria

2 dl tummaa sokeria

2,5 dl sokeria

4 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

1 dl jauhettua mantelia

1 dl pähkinävoita

3,75 dl maitoa tai piimää

1,5 rkl viinietikkaa

1,5 tl ruokasoodaa

3 rkl nestemäistä punaista elintarvikeväriä

Kakkupohjat paistetaan kahdessa 24 cm halkaisijaltaan olevassa vuoassa, yhtenä kakkuna paistettaessa pohja ei jaksa nousta. Jos sinulla on vain yksi vuoka, paista taikina kahdessa erässä, laita jälikmmäisen kakun taikina jääkaappiin odottamaan jääkaappiin. Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen, pingota irtopohjallisten kakkuvuokien pohjalle leivinpaperi niin, että ylimenevät osat näkyvät reunan alta. Kakkupohjat on hyvä paistaa edellisenä päivänä, niin ne on helpompi leikata kahteen osaan.

Sekoita suuressa kulhossa jauhot, sokerit, jauhettu manteli, sooda ja kaakaojuomajauhe. Sekoita muut aineet toisessa kulhossa, sauvasekoittajalla saat pähkinävoin sekoittumaan muihin aineisiin. Sekoita lopuksi nestemäinen seos kuiviin aineisiin, vispaa sähkövaltaimella tai puuhaarukalla minuutin ajan. Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30 minuutin ajan, kunnes puiseen tikkuun ei tartu mitään pohjaa pistettäessä. Anna kakkujen jäähtyä varttitunti ja irrota ne sen jälkeen irtopohjavuokien reunoista.

Täyte ja kuorrute

3 dl vadelmahilloa

2 vaniljatankoa

1 prk mascarponea

2 dl kuohukermaa

1 prk maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa

4 dl tomusokeria

Vaahdota mascarpone ja kuohukerma, varo vispaamasta sitä liikaa, etten saa aikaan voita. Sekoita vaahdon joukkoon halkaistujen vaniljatankojen siemenet, tomusokeri ja tuorejuusto niin, että saat kauniin kiiltävän ja tasaisen kuorrutteen.

Kakun kokoaminen:

Halkaise molemmat kakkupohjat kahteen osaan. Jos pohjat ovat nousseet keskeltä enemmän, tasaa toisen kakun päälimmäinen osa tasaiseksi. Ylimmäksi jäävä pohja voi hyvin olla kupera. Pane yksi pohja tarjoiluvadille, levitä puolen hillosta sen päälle, aseta toinen pohjalevy hillon päälle. Levitä tähän väliin juustokuorrutetta. Aseta kolmas kakkulevy edellisen päälle, levitä sille loput hillosta. Aseta lopuksi viimeinen kakkupohja hillon päälle. Kuorruta kakun pinta ja reunat juustokuorrutteella. Koristele kakku pohjan muruilla tai strösseleillä. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia ennen nauttimista. Tuoreet marjat sopivat hyvin raikastamaan kakkuannosta!