Kesä 2015 jää muistoihin erikoislaatuisena. Alkukesän koleutta jatkui heinäkuulle asti, sienet nousivat syksyisessä säässä jo ennen juhannusta. Elokuun lopulla lämpöaalto yllätti töihin palaajat, kuulaan syyskuun sijaan on nautittu intiaanikesästä. Kasvimaan viljelykset eivät ole pysyneet menossa mukana, etenkin omenat kärsivät kukinta-ajan kylmyydestä. Onneksi kotimaisia, ihanan hapokkaita omenoita saa sentään kaupasta – Ahvenanmaan omenanviljelijät osaavat hommansa. Sieniä sain pakastimeen juhannuksen pikasadosta ja pinaattia voi poimia kaupan pakastealtaasta. Omat katosivat kasvilavalta metsäkauriin suihin yhdessä mangoldin kanssa.
Viikonloppuna on uuni ollut lämpimänä, piirakkaa ja pannaria on tullut tehtyä leivän leipomisen ohessa. Yhdestä hapanjuurella nostataetusta taikinasta sai aikaan monenlaista herkkua: pieniä sienimuhennoksella ja munalla täytettyjä piiraita, patonkeja ja tuliaisleipää ystävien tupareihin. Leipätaikinan reseptejä löytyy blogin arkistosta useita, pikkupiiraita voi tehdä myös valmiista voitaikinasta.
Kinuskinen omenapannari
1 litra kevytmaitoa
3 dl spelttijauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
4 luomumunaa
3 rkl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
Täytteeksi:
4 kotimaista omenaa kuutioina
1 dl kinuskikastiketta
Tarjoiluun vaniljajäätelöä ja kinuskikastiketta.
Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita pannaritaikinan ainekset sauvasekoittajalla tasaiseksi. Voitele syvä uunipelti, kaada pannaritaikina pellille. Ripottele päälle omenakuutiot, valuttele kinuskikastiketta pinalle. Paista uunin keskiosassa reilut puoli tuntia, kunnen pannari on kullanruskea pinnalta. Tarjoa lämpimänä jäätelön ja kinuskikastikkeen kera. Maistuu ihanalta myös jääkaappikylmänä ihan sellaisenaan vaikkapa koululaiselle välipalaksi!
Pinaatti-juustopiiras
Pohja:
4 dl ohrajauhoja
1 tl suolaa
150 g huoneenlämpöistä voita
0,5 dl vettä
Täyte:
400 g lehtipinaattia tuoreena tai pakasteena
2 sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 rkl kasviöljyä
200 g juustoraastetta
2 dl ruokakermaa
3 munaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl kurkumaa
Nypi suola, ohrajauhot ja voi murumaiseksi, sekoita joukkoon vesi niin, että taikinasta muodostuu tasalaatuinen pallo. Painele taikina 26 cm halkaisijaltaan olevan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistuksen ajan.
Pane uuni lämpenemään 200 asteeseenKuullota kattilassa öljyssä pinaattia ja sipuleita niin, että pinaatista irtoavat nesteet haihtuvat. Ota kattila liedeltä ja sekoita mukaan täytteen loput aineet. Kurkuma on mieto mauste, mutta antaa piiraan täytteelle ihanan värin ja tekee tutkitusti hyvää aivoille! Kaada täyte piirakkavuokaan taikinan päälle. Pane vuoka ritilän päälle uunin alimmalle tasolle ja kypsennä noin 40 minuutin ajan.
Pienet aamiaispiiraat sienistä ja munista, 4 kpl
Piirakkapohjaksi noin 200 g valmista voitaikinaa tai noussutta leipätaikinaa
Täyte:
2 dl pakastettuja herkkutatteja tai muita mietoja sieniä
2 dl kuohukermaa
1/2 laakerinlehti
1 pieni sipuli
1 rkl Maizenaa + tilkka kylmää vettä
mustapippuria, 1 tl suolaa
4 luomumunaa
Kauli pieniin piirasvuokiin sopivan kokoiset pyörylät käyttämästäsi taikinasta niin, että se ulottuu pai-vuokien reunoille asti.
Hauduta pilkottuja sieniä, laakerinlehteä ja sipulia kermassa noin 20 minuutin ajan. Poista laakerinlehti, saosta vesitilkkaseen sekoitetulla Maizenalla. Mausta suolalla ja pippurilla.
Jaa sienimuhennosta pai-vuokiin, tee sienimuhennokseen kolot ja täytä ne rikkomalla munat niihin. Kypsennä 225 asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuutin ajan. Jos haluat keltuaisen pysyvän juoksevana, kypsennä piiraita 10 minuutin ajan ja lisää munat täytteeseen vasta sitten. Irrota kypsät piiraat varovasti vuoistaan ja asettele lautasille. Mainio aamiasruoka, joka ei kaipaa lisäkkeeksi muuta kuin raikasta salaattia.