Nämä vohvelit ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Jos käytössäsi ei ole vohvelirautaa, voit paistaa taikinan myös blinien tapaan pannulla. Taikina kohotetaan hiivalla tai taikinajuurella ja siihen lisätään kikherneliemivaahtoa, jolloin vohveleista tulee ihanan kuohkeita. Vohveleiden täytteessä on soijarouhetta ja viimeiset viime kesän monivärisen tomaattisadon rippeet, jääkaapissa ne ovat kypsyneet ja säilyneet tähän asti. Kikherneistä syntyy näppärästi kastike, jonka voi maustaa oman maun mukaan niin tuliseksi kuin haluaa. Punakaalista, persimonista ja saksanpähkinöistä valmistuu värikäs salaatti, täynnä vitamiineja ja hyviä rasvoja.
Valmista täyte ja muut lisukkeet sillä välin kun taikina kohoaa, vohvelit ovat parhaimmillaan juuri pannulta tulleina.
Tattarivohvelit
1,5 dl taikinajuurta tai 5 g hiivaa+1 dl tattari- tai grahamjauhoja+1dl vettä
3 dl vettä
3 dl tattarijauhoa
1 tl suolaa
1,5 dl kikhernepurkin lientä
paistamiseen kasviöljyä
Sekoita kikherheiden lientä lukuunottamatta kaikki ainekset sekaisin. Peitä kulho ja jätä huoneenlämpöön 3-4 tunniksi tai yön yli jääkaappiin kohoamaan. Ennen paistamista vaahdota kikherneiden liemi kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti taikinaan. Paista vohveliraudalla vohveleiksi, voitele paistopinnat kevyesti öljyllä.
Soija–tomaattihöystö
1 pss pakastettua soijarouhetta tai 2 dl kuivaa soijarouhetta pehmennettynä 2 desissä kuumaa kasvislientä
3 rkl oliiviöljyä
1 suuri tai 2 keskikokoista sipulia paloiteltuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
1/2 litraa erivärisiä kirsikkatomaatteja tai purkillinen säilöttyjä liemineen
1 pss pakastemaissia
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria myllystä
1 tl kuivattua timjamia
1-2 tl suolaa
Kuumenna öljy suurella pannulla, lisää sipulit ja valkosipulit ja kuullota niitä pannulla pari minuuttia. Lisää muut ainekset pannulle ja kypsennä 20 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos täyte uhkaa kuivua.
Kikhernekastike
2 dl kiknerneitä purkista
1 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl makeuttamatonta maapähkinävoita
harissaa tai cayannepippuria maun mukaan
1/2 tl suolaa
Pane kaikki ainekset korkeaan, kapeaan astiaan ja soseuta sileäksi kastikkeeksi sauvasekoittajalla.
Punakaali–persimonisalaatti
lohko punakaalia ohuen ohuina suikaleina
1-2 persimonia ohuina viipaleina
kourallinen saksanpähkinöitä
1 rkl oliiviöljyä ja 2 rkl omenaviinietikkaa
pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
Levitä kaalisuikaleet vadille, levitä persimoniviipaleet niiden päälle ja ripottele rouhitut saksanpähkinät pinnalle. Tiputtele öljy, etikka ja pippuri salaatin päälle.