Fuusiokeittiön hengessä syntyy uudenvuoden helppo kattaus. Vehnätortillojen sijaan soosit kääräistään lappilaisten  ohrarieskojen  väliin. Jälkiruokana on klassinen tiramisu, keksit kostutetaan tällä kertaan vahvalla kahvilla ja amaretto-liköörillä.

Lituskaiset leivät kuuluvat moneen ruokakulttuuriin. Suomessa on rieskat, Lähi-idässä pitaleivät, Intiassa naan- ja chapatileivät, latinalaisessa Amerikassa maissi- ja vehnätortillat, Etiopiassa teff-jauhoista leivottu injera-lettunen ja Somaliassa sabaya. Yhteistä niille on mieto maku, jonka kanssa sopivat monet lisäkkeet. Leivät ovat usein korvanneet lautasen ja muut ruokailuvälineet.

Rieskat on kätevä lämmittää pöydässä vohveliaraudalla, rieska tai pari kerrallaan. Jos lämmität ne uunissa, kääräise ne folion sisään, etteivät ne kuivu.

Härkistäyte ohrarieskoille

1 pkt tex mex -maustettua härkistä

2 rkl kasviöljyä

1 prk kidneypapuja

1 prk kirsikkatomaatteja tomaattimehussa tai tomaattimurskaa

2 valkosipulinkynttä pilkottuna

pieni lohko valkokaalia suikaleina

1 iso sipuli paloiteltuna

1 punainen paprika paloiteltuna

1-2 tuoretta chiliä pilkottuna

1 tl juustokuminaa

2 tl paprikajauhetta

1/2 tl kanelia

1-2 tl suolaa

tarjoiluun ohrarieskoja tai muita litteitä leipiä

Kaada öljy isolle pannulle, lisää sipulit ja kaali, kuullottele hetken aikaa. Lisää muut aineet ja anna kypsyä kannen alla pienellä lämmöllä varttitunnin ajan. Sekoita välillä, lisää tilkaa vettä tarvittaessa.

Guacamole

1 pehmeä avokado, hedelmäliha pieneksi pilkottuna

1 limen puristettu mehu

2 rkl kasviöljyä

1/2-1 chili pilkottuna, maun mukaan

1 tomaatti, hedelmäliha pieneksi pilkottuna

1 sipuli pieneksi pilkottuna

ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita ainekset kulhossa, tarjoa rieskojen ja härkistäytteen lisukkeena.

 

Tiramisu

1 prk mascarponea

2 dl kuohukermaa

2 tl vaniljasokeria

1 pkt savoiardi-keksejä

3/4 dl vahvaa kahvia

3/4 dl Amaretto-likööriä

2 rkl tummaa kaakaojauhetta

Ota esille laakea tarjoiluastia, johon kokoat tiramisun. Tiramisun korkeudeksi riittää pari kerrosta, mitoita astia tämän mukaan. Voit koota sen myös annosmaljoihin.

Vaahdota kerma löysäksi vaahdoksi, lisää mascarpone ja vaniljasokeri, vispaa tasaiseksi vaahdoksi.

Asettele tarjoiluastian pohjalle kerros keksejä. Kostuta ne reilusti kahvi-likööriseoksella. Lusikoi päälle mascarponevaahtoa. Asettele toinen kerros keksejä vaahdon päälle, kostuta ne. Lusikoi tai pursota loppu vaahto keksien päälle.

Lopuksi siivilöi reilusti tummaa kaakaojauhetta mascarponen pinnalle.