Muusi onnistuu mainiosti ilman maitoa ja voita, vaikka maku ei ole aivan samanlainen. Itse suhtaudun margariineihin skeptisesti ja käytän mieluummin öljyä, mutta esimerkiksi sinisessä paketissa oleva Keiju on täysin vegaaninen vaihtoehto.
Muusia voi maustaa persiljasilpulla, hienoksi hakatulla sipulisilpulla tai käyttää perunoiden ohella porkkanoita tai bataattia väriä antamaan.
Takavuosiin verrattuna tämän päivän vegaaniset nakit maistuvat ihan herkullisilta, etenkin kotitekoisen perunamuusin kanssa. Markkinoilla on useampia täysin vegaanisia kasvisnakkeja, kuvassa on kotimaisia Potun tofunakkeja. Edullinen salaatti syntyy suikaloidusta kaalista, appelsiinista, kurkusta ja pakasteherneistä, mausteeksi lorautin sitruunaöljyä.
Vegaanin pottumuusi
1 kg jauhoisia perunoita
2 dl vegaanista ”maitoa”
0,5 dl oliiviöljyä tai vegaanista margariinia
2 tl suolaa, ripaus mustapippuria
Kuori perunat, halkaise suurimmat niistä keittoajan lyhentämiseksi. Keitä perunat aivan kypsiksi. Kaada keitinvesi pois, kaada maito kattilaan ja anna sen kuumentua. Lisää öljy, suola ja pippuri, soseuta muusi tasaiseksi perunasurvimella. Sauvasekoittajalla saat aikaan liisterimäisen seoksen, en suosittele kokeilemaan!
Ylijääneestä muusista saa hyvän papu- tai maissipihvien pohjan: sekoita muusin joukkoon silputtua sipulia, raastettua valkosipulia, hieman vehnäjauhoja rakenteen kiinteyttämiseksi ja pehmeitä papuja tai sokerimaissin jyviä – papujen rakenne saa kernaasti rikkoutua. Mausta taikina lempimausteillasi ja paista pihveiksi kuumassa öljyssä pannulla. Voit leivittää pihvit polentalla tai seesaminsiemenillä.