Vuoden alussa sosiaalinen media täyttyi erilaisista elämäntapamuutoksen lupauksista. Kuka lupasi olla ilman viinaa tammikuun, kuka kuukauden, hurjimmat jopa vuoden. Vegaanihaasteeseen tarttuneet kummastelivat, mitä kummaa he voivat syödä.
Elina Innasen Vegaanin keittiössä. Parempaa arkiruokaa kasviksista on erinomainen kirja niin aloittelevalle kuin kokeneellekin kasvissyöjälle. Innanen romuttaa käsityksen, että vegaanina eläminen olisi kallista ja hankalaa, vaatisi jotain mystisiä superfoodeja ja lisäravinteita. B12-vitamiini on ainoa, jota vegaanin kannattaa ottaa purkista, koska sitä on vain eläinkunnan tuotteissa.
Leipomalla leipänsä itse säästää rahaa ja saa nauttia tuoreesta, vaihtelevasta leivästä. Ensimmäisen leipäni leivon joskus teini-ikäisenä, mutta yhä edelleen on ruokaleivän tekeminen jännittävimpiä asioita leipomisen alueella. Leipätaikina on elävää massaa, jossa mikrobit muuttavat veden ja jauhot tuoksuvaksi leivonnaiseksi. Siksi valitsin kirjasta kokeiltavaksi helpon ruis-porkkana-peltileivän – jota tosin muokkasin heti ja vaihdoin ruishiutaleet kauraan. Hyvää tuli!
”Ruis-porkkana-peltileipä
Meillä leivotaan peltileipää aina silloin, kun tekee mieli tuoretta leipää mahdollisimman helposti. Peltileivän tekemisessä on vain kolme työvaihetta: sekoitus, kohotus ja paisto. Aika helppoa!
Ainekset:
5 dl vehnäjauhoja
3 dl ruisjauhoja
3 dl ruishiutaleita
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
2,5 dl porkkanaraastetta
5 dl kasvimaitoa tai vettä
1/2 dl öljyä
siemeniä ja ruishiutaleita pinnalle
SEKOITA kuivat aineet yhteen. Lämmitä neste 42-asteiseksi. Lisää kuiviin aineisiin porkkanaraaste, neste ja öljy. Sekoita tasaiseksi.
LEVITÄ leivinpaperi uunipellille ja jauhota paperi kevyesti. Levitä taikina pelille ja ripottele pinnalle siemenet ja ruishiutaleet. Anna kohota puolisen tuntia.
PAISTA 225 asteessa noin 15 minuuttia.”
Kirjasta löytyy todella monipuolinen valikoima aamiaisruokia, pääruokia, suolaisia ja makeita leivonnaisia ja paljon, paljon muuta. Seitan on vegaanin keittiössä yksi tärkeä proteiinin lähde, laitanpa sen vielä jakoon. Näin valmistaa Innanen seitanin:
”Seitanin perusohje
Seitan on alun perin Aasiasta kotoisin oleva ruoka, joka valmistetaan vehnän proteiiniosasta. Seitania voi käyttää lihan tapaan, ja se onkin todella proteiinipitoista. Seitanruuat sopivat mainiosti myös budjettiruokailijalle, sillä pussillinen gluteenijauhoa maksaa vain muutaman euron ja siitä saa tehtyä seitania monelle aterialle.
KEITINLIEMI:
2 l vahvaa kasvislientä
1/2 dl soijakastiketta
SEITAN:
2 1/2 dl gluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
1 tl jauhettua korianteria
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl sinappijauhetta
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl vettä
MITTAA keitinliemen aineet kattilaan ja pane levy päälle.
SEKOITA kuivat aineet yhteen suuressa kulhossa. Sekoita vesi kuiviin aineksiin esimerkiksi haarukalla. Vaivaa taikina palloksi ja muotoile se sitten pötköksi. Leikkaa pötköstä viipaleita ja litistä ja venytä niitä hiukan. Älä lado viipaleita pöydälle päällekkäin, sillä ne tarttuvat toisiinsa kiinni.
TIPUTA seitanpalat yksitellen kiehuvaan keitinliemeen. Keitä noin 20 minuuttia paloja välillä käännellen. Kaada keitinliemi pois ja pane seitan marinoitumaan. Seitanpalat voit leikata haluamasi kokoisiksi ennen tai jälkeen marinoimisen.
MARINADI:
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 tl juustokuminansiemeniä
1 tl kanelia
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl kardemummaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
1/8 tl suolaa
1/2 sitruunan mehu
2 dl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
Murskaa marinadin kokonaiset mausteet huhmaressa. Pane kaikki ainekset kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Pane seitan marinadeineen sulkijalla varustettuun muovipussiin ja jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi.”
Marinoidun seitanin voi paistaa pannulla viipaleina tai suikaleina, käyttää esimerkiksi laatikko- ja pataruokiin tai hampurilaisten väliin. Itse olen savustanut kypsät seitanpihvit, mikä on nostanut ne aivan uudelle tasolle.