Rapea pohja, suusssulava täyte ja kirpakka kiille, herkkua joka pala!

Puolukka on hieno arktinen marja, joka turhan usein jää vain statistin osaan ruokapöydässä. Se sopii erinomaisesti jälkiruokiin myöspääosan esittäjänä, upea väri pääsee esiin tämän juustokakun kiilteessä! Tätä aarremarjaa ovat Suomen metsät syksyisin täynnä, Paltamon puhtaista metsistä on tämän kakun marjat omin käsin poimittu.

Juustokakun voi tehdä mainiosti etukäteen, yön yli hyytyessään sen rakenne tiivistyy. Liivatteella hyydytetyn kakun onnistumisen avain on liivatteen sekoittuminen tasaisesti koko täytteeseen. Jos liivatteet liuottaa pieneen määrään kuumaa nestettä ja humpsauttaa sen kerralla todella kylmään täyteeseen, saattaa liivate hyytyä rihmastoiksi eikä hyydytä koko massaa tasalaatuisesti.

Pohja:

250 g digestivekeksejä

90 g suolatonta voita

Täyte:

6 liivatelehteä

3 dl puolukkasurvosta

0,5 – 1 dl sokeria survoksen makeudesta riippuen

1 prk mascarponea

1 halkaistun vaniljatangon siemenet tai 3 tl vaniljasokeria

1 prk ricottaa

2 dl kuohukermaa

200 g valkosuklaata

 

pinnalle:

1 dl siivilöityä puolukkasurvosta + 1 dl vettä

2 liivatelehteä

0,5 dl sokeria

Murskaa keksi monitoimikoneessa tai käsivoimin: sujauta keksit muovipussiin, kauli ne kaulimella hienoksi. Sulata voi ja sekoita se keksijauheeseen. Painele muruseos irtopohjavuokaan (halkaisija 26 cm), jonka pohjan päälle olet pingottanut leivinpaperin. Paista pohjaa uunin keskiosassa 200 asteessa noin 10 minuutin ajan. Paistaminen parantaa pohjan makua ratkaisevasti!

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna puolet puolukkasurvoksesta, liuota pehmenneet liivatteet sen joukkoon, yhdistä loput puolukkasurvoksesta mukaan.

Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Mikrossa sulattaessa sekoita suklaata aina 15 sekunnin kuumennuksen jälkeen, suklaa kärähtää helposti!

Yhdistä täytteen aineet samaan kulhoon, hienonna massa tasaiseksi sauvasekoittimella  tai käytä yleiskoneen leikkuriterää. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, anna jähmettyä jääkaapissa 3-4 tuntia.

Lopuksi kuorruta kakku puolukkakiilteellä: liuota kylmässä vedessä pehmennetyt liivatelehdet kuumaan puolukkamehuun. Lusikoi hiukan jäähtynyt kiille kakun päälle, ripottele muutama kokonainen puolukka koristeeksi.