Ravintolapäivän kokit vasemmalta oikealle: Juuli, Teijo, Aila ja Piia. Kuva: Karoliina Paatos

Eilen vietettiin ravintolapäivää. Pistimme yhdessä Master Chef-kisasta tuttujen Juuli Jokelan, Aila Markkasen ja Teijo Salonpään kanssa pystyyn Ameriikkalaisen kuppilan. Saimme ravintolan pitopaikaksi Valveen kulttuuritalolla sijaitsevan Pohjoisen valokuvakeskuksen Rantagallerian. Ravintolan teema oli sovitettu yhteen galleriassa esillä olevaan valokuvataiteilija Karoliina Paatoksen näyttelyn ”The American Cowboy” kanssa. Taiteilija oli paikalla kertomassa töistään yleisölle. Tämä on yhteisöllistä kaupunkikulttuuria parhaimmillaan, jokainen voi osallistua siihen omalla osaamisellaan.

Hieman jännitti, löytävätkö oululaiset kuppilamme, mutta kuppilan avautuessa kello kahdelta oli jonoa ulko-ovelle asti, ensimmäisen tunnin aikana asiakkaita kävi yli sata, kaikkiaan liki neljä sataa. Kulujen jälkeen jäi SPR:n katastrofirahastoon lahjoitettavaksi 530 euroa, mistä suuri kiitos kaikille asiakkaille ja Pohjoiselle valokuvakeskukselle!

Ruokalistalla oli burgereita, pirtelöä, sateenkaarikakkua, donitseja, pikkuleipiä ja jääteetä. Tässä minun vastuullani olleet herkut, joista seitanpihvejä kehuttiin kovasti. Seitan on vehnän gluteenia, jota saa ainakin terveyskaupoista ja hyvin varustelluista elintarvikeliikkeistä, myös Punnitse & Säästä myy sitä irtomyynnissä. Valitettavasti kiireessä jäivät seitan-pihvit kuvaamatta.

Seitan-pihvit

9 dl seitan- eli gluteenijauhoa

6 dl grahamjauhoja

5 dl kylmää kasvislientä

1 dl soijakastiketta

1 tl chilitahnaa

1 iso sipuli

3 valkosipulinkynttä

1 dl oliiviöljyä

1 tl mustapippuria rouheena

2 tl paprikajauhetta

2 tl jeeraa

pieni nippu lehtipersiljaa

1 tuubi tomaattipyreetä

Mittaa kuivat aineet kulhoon, lisää mukaan hienonnetut sipulit. Sekoita nestemäiset aineet keskenään ja lisää voimallisesti vaivaten kuiviin aineisiin. Helpoiten se onnistuu yleiskoneen taikinakoukulla. Vaivaa taikinaa muutama minuutti.

Muotoile taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille pihvejä, annoksesta tulee noin 16 reilun kokoista pihviä. Voitele pihvit kasviöljyllä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Jos pihvit tuntuvat kuivilta, niitä voi kostuttaa vedellä. Ne vain paranevat seuraavaan päivää säilytettäessä, ennen lämmittämistä niitä kannattaa kostuttaa reilusti vedellä ja lämmittää pannulla.

Sateenkaarikakku

Kesällä julkaisin yhden version sateenkaarikakusta, tämän pohja on tehty Linda Lomelinon ohjeen mukaan, joka on julkaistu hänen kirjassaan Taivaalliset täytekakut, kaksinkertaisena tosin. Kakku on todella suuri ja riittoisa, siitä riittää hyvinkin kolmellekymmenelle hengelle. Alkuperäisessä ohjeessa täytteenä on vaniljasiirappia, mutta käytin sen sen sijaan hapokasta vaniljalla maustettua omenahilloa, jonka ohjene olen julkaissut näillä sivuilla aikaisemmin syksyllä – sokerishokki ei ole liian kova! Voikreemin sijaan voi kakun päällystää kermavaahdolla, jos voin määrä hirvittää.

250 g huoneenlämpöistä voita

7 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

16 dl vehnäjauhoja

2 rkl leivinjauhetta

5 dl täysmaitoa

6 suurta munanvalkuaista

keltaista, punaista, sinistä ja vihreää elintarvikeväriä

väliin 4 dl omenahilloa

Kuorrutus:

800 g huoneenlämpöistä voita

800 g tomusokeria

1 rkl vaniljasokeria

2 rkl vettä

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele ja jauhota yksi tai useampi 22-24 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka, kukin väri paistetaan erikseen. Jos käytössäsi on yksi vuoka, pese vuoka aina välillä, voitele ja jauhota se uudelleen huolella.

Vatkaa voi ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhota ja leivinjauho keskenään toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos ja maito pienissä erissä voivaahtoon. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Vatkaa valkuaiset omassa kulhossaan kovaksi vaahdoksi, kääntele se taikinan joukkoon varovasto sekoittaen. Jaa taikina viiteen osaan, helpoiten se käy punnitsemalla: yksi viidesosa taikinasta painaa noin 500 g. Värjää taikinat keltaiseksi, oranssiksi, punaiseksi, vihreäksi ja siniseksi elintarvikeväreillä. Paista kukin pohja uunin alimmalla tasolla noin 20 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä pari minuuttia ja kumoa varovasti jäähtymään.

Kun kaikki pohjat on paistettu ja jäähdytetty, aseta punainen pohja tarjoiluvadille, sivele sille 1 dl omenasosetta. Toista tämä oranssin, keltaisen ja vihreä pohjan kanssa. Viimeiseksi laita kakun päälle sininen pohja.

Valmista kuorrute vaahdottamalla voi ja tomusokeri kuohkeaksi kreemiksi. Lisää lopuksi vesi voimakkaasti vatkaten. Levitä kreemi kakun pintaan lastalla. Anna kakun vetäytyä vähintään pari tuntia viileässä.

Donitsit, 12 kpl

Tämä ohje on lainattu vapaasti suomentaen ja hieman muokaten lontoolaisen Hummingbird-kahvilan kirjasta ”Home sweet home”.

1 pss kuivahiivaa

0,6 dl haaleaa vettä

2 rkl sokeria

1,9 dl kädenlämpöistä maitoa

1 suuri muna

30 g voita

340 g vehnäjauhoja (n. 6 dl)

100 g sokeria

(1 appelsiinin raastettu kuori)

(2 tl kanelia)

Kypsentämiseen 7 dl rypsiöljyä

Pintaan hienoa sokeria (Siro)

Liuota hiiva veteen sokerin kanssa, anna seistä 20 minuuttia. Lisää maito, muna ja jäljellä oleva sokeri. Mittaa jauhot kulhoon, tee jauhojen keskelle syvennyt, kaada neste siihen. Sekoita jauhot nesteeseen käsin tai taikinakoukuilla, kaada taikina lopuksi hyvin jauhotetulle pöydälle ja vaivaa sitä hyvin. Pane taikina takaisin kulhoon ja anna nousta liinan alla 40 minuuttia. Taikina on rakenteeltaan tavallista pullataikinaa löysempää, mikä takaa ilmavan kuohkean lopputuloksen.

Kaada taikina pöydälle ja vaivaa vielä kerran. Kirjan ohjeessa taikina kaulitaan 2,5 cm paksuksi levyksi ja otetaan siitä isolla pyöreällä muotilla kakkuja, joihin tehdään reikä pienemmällä pyöreällä muotilla. Minä jaoin takinan 12 palaan, pyörittelin pulliksi ja jätin nousemaan liinan alle, noin puoleksi tunniksi.

Kun pullat ovat kohonneet, kuumenna öljy pienessä kattilassa, noin 170 asteiseksi. Tee pullan keskelle reikä ja venytä sitä suuremmaksi niin, että saat aikaan donitsin muodon. Keitä kummaltakin puolelta kauniin kullan ruskeiksi, valuta talouspaperin päällä ja pyörittele sokerissa, johon voit halutessasi lisätä kanelia. Itse maustoin taikinan appelsiininkuorella, niin kuin monissa amerikkalaisissa ohjeissa tehdään.