Soijapihvejä ja salaattia!

Täysipainoisen kasvisruuan syöminen tulee kalliiksi, jos ostaa säännöllisesti kaupan valmiita kasvispihvejä ja muita proteiinivalmisteita. Soijarouheesta saa helposti maistuvia pihvejä kotioloissa, ne ovat huomattavasti edullisempia kuin valmisruuat.

Nämä pihvit ovat kotikeittiön tuotekehittelyn tulosta, ohjetta voi muokata tilanteen mukaan. Pihveihin voi ujuttaa ylijääneet keitetyt perunat ja kasvikset tai puuron jämät. Tärkeää on saada pihviseos pysymään kasassa paistettaessa, siksi pihveissä on oltava sidosaineita, esimerkiksi gluteenijauhoa (seitan) tai vehnäjauhoja ja kananmunaa.

Kun kokeilet omia seoksia, kannattaa paistaa koepihvi ja lisätä tarpeen mukaan jauhoja tai nestettä. Vegaani voi korvata munat munankorvikejauholla ja käyttää nesteeksi soija- tai kauramaitoa. Uunissa kypsentämällä säästyy paistokäryltä ja homma tulee kerralla valmiiksi. Pihveistä saa terveellisiä hampurilaisia sujauttamalla ne kokojyväsämpylä väliin. Ne maistuvat pottumuusin ja salaatin kanssa oivallisilta.

Soijapihvit, 12 pihviä

2 porkkanaa

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 dl maitoa

2 munaa

0,5 dl kasviöljyä

0,5 dl soijakastiketta

3 rkl tummaa soijarouhetta

1 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

3 rkl hiivahiutaleita

1 tl chilijauhetta tai hienonnettu chili

1 tl jeeraa

öljyä pihvien muotoiluun

Hienonna porkkanat, sipulit ja valkosipulit monitoimikoneessa tai raasta ne hienoksi. Lisää muut aineet ja vaivaa taikina huolella sekaisin. Anna taikinan

turvota jääkaapissa puolisen tuntia. Muotoile taikinasta öljytyin käsin haluamasi muotoisia pihvejä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.