Marengin alta paljastuu mantelin ja omenan tuoksuva liitto!

Nyt on aika käyttää viimeisetkin kellariin pakatut syksyn omenat! Tässä ranskalaisessa omenatortussa on tasapainoinen yhdistelmä makeutta ja hapokkuutta, pehmeyttä ja rapeutta. Pohjan esipaistaminen kannattaa, pohjasta tulee aromikas ja rapea. Täytettä on niin runsaasti, että pohja uhkaa jäädä muuten haljun vaaleaksi, jos koko piirakan paistaa yhdellä kertaa.

Pohja:

200 g vehnäjauhoja

90 g suolatonta voita

3 rkl tomusokeria

3 keltuaista

Nypi jauhot, sokeri ja voi ryynimäiseksi seokseksi, sekoita leikkaavilla liikkeillä joukkoon keltuaiset niin, että saat muodostettua taikinasta pallon. Älä vaivaa taikinaa, ettei se suotta sitkisty ja kutistu paistuessaan. Kietaise taikina leivinpaperin sisään ja anna levätä jääkaapissa täytteiden valmistamisen ajan.

Täyte:

100 g hienoa sokeria

100 g suolatonta voita

100 g mantelijauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 munaa

Hiero huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi, lisää joukkoon ensin mantelijauhe ja sen jälkeen munat. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Kuori 4-6 omenaa, koosta riippuen, poista siemenkodat ja viipaloi omenat.

Marenkiin:

3 valkuaista

180 g sokeria

0,5 dl vettä

3/4 dl karkeaksi hienonnettuja kuorellisia manteleita

Paahda mantelirouhetta kuivalla pannulla niin, että tunnet paahtuvan mantelin tuoksu, varo polttamasta manteleita kitkeriksi. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Kuumenna vesi ja sokeri 121-asteiseksi sokeriliemeksi pienessä kattilassa, penslaa kattilan reunoille jäävät sokerikiteet pois veteen kastetulla pullasudilla, että sokeria ei ala uudelleen kiteytyä. Kaada kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana, jatkuvasti vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiinteää. Sekoita mantelirouhe joukkoon varovasti nostellen.

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kauli levännyt taikina piirakkavuokaan sopivaksi niin, että taikina yltää reunoille asti. Levitä taikinan päälle leivinpaperi ja sen päälle painoksi kuivia papuja tai herneitä estämään takinan valuminen reunoilta paiston aikana. Paista uunin alimmalla tasanteella 15 minuutin ajan. Poista leivinpaperi ja pavut. Laske uunin lämpö 180 asteeseen.

Levitä esipaistetulle pohjalle ensin mantelitäyte ja asettele omenaviipaleet sen päälle. Paista uunin alimmalla tasolla 20 minuutin ajan. Levitä sen jälkeen tortun pinnalle marenki ja paista vielä 20-25 minuuttia, kunnes marenki on saanut hieman väriä. Nauti torttu jäähtyneenä.