Kiusallisen hitaasti nousevat tatit tänä syyskesänä metsiin. Munakkaaseen löysin riittävästi punikkitatteja, kastike piti tehdä kuivatuista herkkutateista. Kuivaaminen on mielestäni paras tapa säilöä tatit, niiden aromi ja rakenne paranevat. Kuivatut sienet menevät pieneen tilaan ja säilyvät huoneenlämmössä.

Sienet ovat todellista lähiruokaa ja niitä saa vapaasti poimia metsistä – toisin kuin monissa muissa maissa. Vilkkaasti liikennöidyltä tieltä pitää olla vähintään 100 metriä sienestyspaikalle, useimmilla meistä on siitä huolimatta sienestykseen sopiva metsänlämpäre lähistöllä. Tatit ovat helppoja aloittelevalle sienestäjälle, vain sappitatti on liian karvas syötäväksi eikä sekään ole varsinaisesti myrkyllinen. Oma ehdoton suosikkisieneni on herkkutatti, mutta myös voitatit ja nuoret punikkitatit ovat aivan mainioita ruokasieniä. Sienimetsässä samoilu on mukava tapa yhdistää liikunta ja kulinarismi! Yrityksistä huolimatta ei meidän Saskiasta ole saatu koulutettua sienikoiraa, vaikka se metsässä hyvin viihtyykin.

tattimunakas

Tattimunakas yhdelle

1-2 nuorta, kiinteää tattia

2 rkl voita

2 rkl kevytkermaa

suolaa, mustapippuria myllystä

3 munaa

0,5 dl vettä tai kevytkermaa

Puhdista sienet ja viipaloi ne. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu, lisää sienet kuumalle kuivalle pannulle. Paista sieniin kuumalla pannulla ruskea pinta, lisää sen jälkeen 1 rkl voita ja kermaa, hauduta niitä miedolla lämmöllä muutama minuutti, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada lautaselle odottamaan.

Sekoita munat ja neste haarukalla voimakkaasti vatkaten, lisää pieni ripaus suolaa. Sulata pinnoitetulla pannulla voi, kaada munaseos pannulle. Kypsennä munakasta keskilämmöllä, sekoita massaa muutaman kerran kypsymisen aikana. Kun munakas on pinnalta vielä mehukkaan oloinen, mutta pohja on kauniisti ruskistunut, voit lisätä toiselle puolikkaalle sienet. Valuta munakas lautaselle, käännä toinen puoli sienten päälle niin, että ne jäävät osin näkyviin.

Herkkutattikastike keittyjen tuppipottujen, soijapihvien ja parsakaalin kanssa on kasvissyöjän juhlaruokaa!

Herkkutattikastike keittyjen tuppipottujen, soijapihvien ja parsakaalin kanssa on kasvissyöjän juhlaruokaa!

Herkkutattikastike

1 iso punasipuli

20 g voita

2,5 dl kuivattuja, paloiteltuja herkkutatteja

1 dl valkoviiniä

5 dl kuumaa kasvislientä

2 dl kuohukermaa

1 laakerinlehti

0,5 dl vettä

2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)

suolaa, mustapippuria myllystä

Kaada kuivattujen sienten päälle kuuma kasvisliemi, anna sienten pehmetä sen aikaa kun silppuat ja kuullotat sipulin. Sulata voi kattilassa, kuullota hienonnettua sipulia siinä pari minuuttia. Nostele sienet liemestä sipulien sekaan ja kuullota niitä yhdessä pari minuuttia. Lisää valkoviini, anna sen kiehua hieman kasaan. Kaada sen jälkeen liemi kattilaan, lisää laakerinlehti ja anna kastikkeen hautua kymmenisen minuuttia kannen alla. Lisää sen jälkeen kerma ja vesitilkkaan sekoitettu maissitärkkelys koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Anna kypsyä muutan minuutin ajan, välillä sekoittaen. Poista laakerinlehti, mausta varovasti pippurilla ja tarkista suola. Tarjoa tämä sienikastikkeiden kuningas perunoiden tai pastan kanssa. Ylijääneen kastikkeen voi käyttää lämpimiin voileipiin: leipäviipaleille kastiketta, päälle juustoraastetta.