kesäkurpitsakakku 058

Kesäkurpitsa yllättää aina! Alkukesästä taimet näyttävät pieniltä ja vaatimattomilta, satokaudella satoa alkaa kehittyä nopeammin kuin ehtii käyttää. Onneksi kekseliäät kokit maailmalla ovat kehittäneet tuhansia reseptejä kesäkurpitsan upottamiseksi ruokiin ja leivonnaisiin. Tämän reseptin löysin uudesta BAKA-lehdestä, olen sen vapaasti suomentanut teille. Kakun päälle keräsin sekalaisen koosteen mökkitontin puskista: viherherukoita, punaherukoita, mustikoita, mansikoita, vadelmia, karviaisia ja koristeeksi krassinkukkia. Alkuperäisen ohjeen kakussa on koristeena karhunvadelmia ja orvokkeja.

Kakku on hyvin mehevä, suosittelen paistamaan sen kahdessa vuoassa – oma kakkuni kuohui paistettaessa yli laitojen , vaikka vuoka oli halkaisijaltaan 26 cm suositellun 24 cm:n sijaan. Mehevä kakku on käytännöllisintä paistaa irtopohjavuoassa ja pingottaa leivinpaperi pohjalle vuoan reunuksen väliin.

Suklainen kesäkurpitsakakku

Kakkupohja

300 g munia (5 suurta tai 6 pienempää)

400 g sokeria (noin 4 dl)

175 g vehnäjauhoja (noin 3 dl)

140 g sulatettua tummaa suklaata

100 g sulatettua voita

170 g kaakaojauhetta (noin 4 dl)

10 g ruokasoodaa (noin 2 tl)

10 g leivinjauhetta (noin 2 tl)

10 g vaniljasokeria (noin 2 tl)

200 g raastettua kesäkurpitsaa

Täyte

7,5 dl mustaherukoita

2  dl kuohukermaa

Pinnalle

2 dl kuohukermaa

400 g karhunvadelmia (tai muita marjoja)

orvokkeja (tai muita syötäviä kukkia)

sitruunamelissaa tai muita virheitä yrttejä

KAKKUPOHJA: Pane uuni lämpenemään 150 asteeseen. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, sooda ja leivinjauho hyvin keskenään. Vispaa munat ja sokerit ilmavaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu suklaa ja voi, niiden jälkeen jauhot ja kurpitsaraaste. Kaada taikina (kahteen) 24 cm halkaisijaltaan olevaan kakkuvuokaan. Kypsennä uunissa 60 (kahteen vuokaan jaettu kakku 45-50 minuuttia) minuuttia. Ota pois uunista ja anna jäähtyä täysin. Jos paistoit kakun yhdessä vuoassa, halkaise se kahteen osaan.

TÄYTE: Aseta alempi kakkupohja tarjoiluvadille. Vispaa täytteen kerma. Sekoita herukat kerman joukkoon. Lisää sokeria maun mukaan. Levitä täyte alemman pohjan päälle, aseta toinen pohja täytteen päälle.

KUORRUTUS: Vispaa kerma vaahdoksi ja levitä päälimmäisen kakkupohjan pinnalle. Koristele marjoilla, kukilla ja vihreillä lehdillä.