Vegaanihaaste on päättymässä, kuukausi ilman eläinkunnan tuotteita sujui yllättävän helposti. Maitotuotteet ja kananmunat palaavat vähitellen keittiöön, kalakin todennäköisesti pari kertaa viikossa. Paputahnat taitavat korvata jatkossa juustot leivän päällä, niitä on helppo muunnella mausteilla, siemenillä ja pähkinöillä. Kasvipohjaisista ”maidoista” opin pitämään aamun maitokahvissa ja puuron kanssa.
Laskiaissunnuntaille on tarjolla vegaaninen borssikeitto, koska borssi on yksi parhaista talvipäivien lämmittävistä keitoista! Se vain paranee lämmitettäessä eikä säikähdä pakastamisesta, sitä kannattaa valmistaa saman tien isompi satsi. Kotimaiset juurekset, kaali ja sipulit ovat todella edullista perusruokaa, pavut takaavat proteiinin saannin.
Borssikeitosta on maailmalla lukuisia versioita, yleensä perusraaka-aineina ovat punajuuret ja kaali. Maailmalla tunnetaan myös vihreä ja valkoinen borssikeitto – tyyli on siis vapaa, liemi on aina herkullisen hapanimelä. Ortodoksit nauttivat borssia paastoruokana, jolloin siihen lisätään usein sieniä.
0,5 dl kasviöljyä
3 punajuurta
3 porkkanaa
2 isoa sipulia
1 varsisellerin varsi
1/4 valkokaalia
4 valkosipulinkynttä
3 rkl tomaattipyreetä
reilu litra vettä
(2 kasvisliemikuutiota)
1 tl timjamia
2 laakerinlehteä
8-10 kokonaista maustepippuria
1 pkt kidneypapuja
1 pkt isoja valkoisia papuja
2 venäläistä suolakurkkua + vähän niiden lientä
Suikaloi kaali, paloittele kuoritut juurekset pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi, silppua sipulit ja varsiselleri. Kuumenna öljy kattilassa, kuullottele hienonnettuja kasviksia siinä muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet, liemikuutiot, tomaattipyree ja vesi. Anna keiton kypsyä kannen alla hiljakseen vähintään 40 minuutin ajan, kernaasti pidempäänkin. Lisää lopuksi pavut ja silputut kurkut liemineen, ne antavat hapokkuutta liemelle. Kuumenna keitto kunnolla kiehuvaksi.